nieuws

Groen licht voor overdracht aandelen Stadion Feijenoord

Projectontwikkeling

De amateurtak van Feyenoord heeft ingestemd met de overdracht van haar aandelen in Stadion Feijenoord naar een nieuwe entiteit, een belangrijke stap op weg naar de bouw van ‘een nieuwe Kuip’ in projectgebied Feyenoord City. 

Groen licht voor overdracht aandelen Stadion Feijenoord
Dwarsdoorsnede van het nieuwe stadion. Het veld ligt op straatniveau. De publieke omloop met entrees bevindt zich tussen de eerste en de tweede ring. De verdiepte spelerstunnel aan de Maaszijde is een homage aan de Kuip. Credits: OMA

Over de overdracht van de aandelen naar Kromme Zandweg BV was onenigheid ontstaan binnen de Feyenoord-familie. De club Feyenoord en Stadion Feyenoord NV (de huidige Kuip) zijn opdrachtgever van een nieuw stadion. Potentiële investeerders in het nieuwe onderkomen van Feyenoord, stellen een overdracht van de aandelen in het oude stadion naar een nieuwe entiteit als voorwaarde. Sportclub Feyenoord, de amateurtak van Feyenoord, heeft een meerderheidsbelang.

Zeggenschap over aandelen

In ruil voor de  overdracht van de zeggenschap over de aandelen, krijgen de leden 11 miljoen euro, in 40 jaar terug te betalen à 275.000 euro per jaar. Daarbovenop hebben de amateurs vier decennia lang zitplaatsen in het nog te bouwen nieuwe Feyenoordstadion.

Molensteen om nek club

Tegenstanders van de overdracht, verenigd in de vereniging Vrienden de Kuip, hebben geprobeerd de aandelentransfer tegen te houden. Zij vrezen dat de uiteindelijke realisatie van een nieuw stadion, waarover de Sportclub dan weinig meer te zeggen heeft, een molensteen om de nek van de voetbalclub zal worden. Om de huidige aandeelhouders te paaien kwamen de Vrienden onlangs met een hoger bod van 15 miljoen euro, daarbij geholpen door externe financiers.

Hoger bod

Tijdens de bijzondere ledenvergadering stemde volgens RTV Rijnmond 92 procent van de ca. 100 aanwezig leden van de Sportclub voor het eerste bod van 11 miljoen euro. Al eerder kondigden de tegenstanders aan mogelijk naar de rechter te stappen om hun hogere bod nogmaals onder de aandacht te brengen. Of zij dit alsnog gaan doen is nog niet duidelijk.

Reageer op dit artikel