nieuws

De onstuitbare opmars van Hornbach

Projectontwikkeling

De onstuitbare opmars van Hornbach
Hornbach

Hornbach stuitte op veel verzet bij zijn expansie, maar ziet nog genoeg mogelijkheden om meer vestigingen te openen in Nederland.

Hornbachs algemeen directeur Nederland Evert de Goede signaleert ‘nog volop groeimogelijkheden in Nederland’, zegt hij in een toelichting op de resultaten over de eerste helft van 2019. Er staan zes winkelopeningen op de planning en De Goede verwacht niet dat het daarbij zal blijven. ‘We kijken uit naar de opening van onze vijftiende vestiging in Duiven in het voorjaar van 2020. Op de planning staan vestigingen in Apeldoorn, Enschede, Almelo, Nijmegen en Rotterdam. Ik verwacht niet dat de teller bij twintig blijft steken.’

Raad van State

Dat suggereert dat de Raad van State weer aan de slag kan met procedures tegen de komst van nieuwe vestigingen van Hornbach. De bouwmarktketen is een van de buitenlandse retailers waar ’s lands hoogste rechtscollege het maar druk mee heeft. Gevestigde retailers vechten tot op het hoogste niveau tegen de komst van buitenlandse concurrenten, zo bleek uit het winkelonderzoek 2017 van Vastgoedmarkt.

Bij een zoekactie naar rechterlijke uitspraken op de website van de Raad van State kwam Decathlon drie keer naar boven. Bauhaus oogstte in drie jaar dertien uitspraken met zijn inspanningen zich te vestigen in Den Hoorn (bij Delft), Duiven, Hengelo, Venlo en Groningen. De exacte combinatie van de woorden Hornbach Real Estate – zo heet de vastgoedpoot van de Duitse bouwmarktketen Hornbach – was goed voor nog eens veertien uitspraken van de Raad van State, maar dan over de periode sinds 2012. En sinds Vastgoedmarkt in 2017 de balans opmaakte won Hornbach alweer verschillende keren een spelletje touwtrekken.

Overkapping niet meegerekend

De gemeente Overbetuwe verzet zich niet langer tegen de omvang van bouwmarkt en tuincentrum Hornbach in Ressen, gemeente Nijmegen, zo meldde De Gelderlander in augustus 2019. Overbetuwe ziet de keten als een bedreiging voor de bestaande bedrijven in de Betuwe, zoals Intratuin in Elst. Punt van discussie was vooral of de maximaal toegestane omvang 20.000 m2 net wel of net niet werd overschreden. De gemeente Overbetuwe rekende een overkapping en een onoverdekte ruimte voor een tuincentrum wel mee en de Nijmegen niet. De gemeente Overbetuwe heeft het erbij gelaten, maar wel haar ongenoegen kenbaar gemaakt bij de gemeente Nijmegen.

Verkeersinfarct

Ook in Apeldoorn mag Hornbach zijn vestiging laten bouwen. De Raad van State bepaalde dat in een procedure die Gamma en Intratuin hadden aangespannen tegen de vestiging van de bouwmarkt op De Voorwaarts. Daar waren de bezwaren onder meer gericht op de verkeersafwikkeling. Volgens de bezwaarmakers ontstaan al regelmatig verkeersinfarcten op De Voorwaarts. Die worden nog erger met de komst van Hornbach en de nieuwe toegangsweg, was de vrees. Volgens de Raad van State is die vrees onterecht. Onderzoek door Goudappel Coffeng in opdracht van de gemeente geeft geen reden om voor ernstige overlast te vrezen.

Man en macht

Intussen vordert de bouw van Hornbach Duiven gestaag. De werkzaamheden gingen tijdens de bouwvak van 2019 door om de deadline te halen. ‘Met man en macht wordt er gewerkt aan de bouwmarkt met tuincentrum en drive-in, zodat deze in het voorjaar van 2020 kan openen’, aldus Hornbach in een persbericht. ‘Alles is in het werk gesteld om de nieuwe Hornbach-vestiging, met een oppervlakte van zo’n 16.500 m2, op tijd te realiseren. Als alles goed gaat, vindt de sleuteloverdracht dit jaar nog plaats’, aldus De Goede.

Stikstof

Niet overal kan Hornbach de vlag uithangen. In Almelo ligt de behandeling van de vergunningsaanvraag stil door de onduidelijkheid over de gevolgen van de stikstofuitspraak, zo meldt RTV Oost op gezag van wethouder Jan Martin van Rees. Alle nieuwe plannen voor de bouw van bedrijven op XL Businesspark Twente lopen gevaar, dus ook het plan voor de nieuwe Almelose Hornbach.  ‘Het wachten is nu op een nieuwe rekenmethode van het Rijk’, zegt Van Rees. Of die nieuwe rekenmethode ook een oplossing biedt voor de Hornbach, is afwachten. ‘Ik heb geen glazen bol’, zegt Van Rees.

Reageer op dit artikel