nieuws

Nieuwe logistieke hotspots in kaart

Projectontwikkeling

In een woensdag gepubliceerde onderzoeksrapport brengt vastgoedadviseur Savills de meest veelbelovende logistieke locaties voor nationale en Randstad distributie in kaart.

Nieuwe logistieke hotspots in kaart

In de analyse ‘Spotlight Logistics: The quest for the next logistics hotspots’ is gezocht naar een antwoord op de toenemende vraag van logistieke gebruikers naar alternatieve locaties, die is ontstaan door een gebrek aan beschikbare logistieke ruimte en grote kavels voor nieuwe ontwikkelingen in de traditionele hotspots.

Voor logistieke gebruikers met een landelijke afzetmarkt wordt, ‘niet geheel verrassend’, potentie toegekend aan het gebied tussen Rotterdam en Den Haag. Minder voor de hand liggende logistieke locaties die naar voren komen uit de analyse zijn de omgeving Lelystad, het gebied rondom Nijmegen zoals Overbetuwe, en de regio Zaanstad en Purmerend. Voor logistieke bedrijven die zich vooral richten op de Randstad als afzetgebied – zogeheten Agglo-logistiek – blijken uit de genoemde analyse dat plaatsen zoals Bleiswijk, Zuidplas, Waddinxveen en Berkel en Rodenrijs het meest interessant zijn.

In de analyse naar de meest veelbelovende locaties zijn de belangrijkste factoren in het huisvestingsproces van logistieke gebruikers meegenomen: de beschikbaarheid en kosten van arbeid en grond, de bereikbaarheid van hoofdinfrastructuur en de nabijheid van de belangrijkste afzetmarkten. In het onderzoek zijn beschermde natuurgebieden uitgesloten (Natura 2000, Nationale Parken en Natuurmonumenten).

Reageer op dit artikel