nieuws

Vorm wint tender ‘De Puls’ op de Zuidas

Projectontwikkeling

De gemeente Amsterdam heeft ‘De Puls’ van Vorm Ontwikkeling geselecteerd voor een nieuw gebouw op het braakliggende terrein tussen de A10 en de sportvelden van SC Buitenveldert op de Zuidas.

Vorm wint tender ‘De Puls’ op de Zuidas
De Puls Amsterdam Zuid

Het gebouw van 56.000 m2  combineert betaalbaar wonen en werken met openbare voorzieningen waaronder een bioscoop en bowlingbaan. De gemeente stelde  hoge eisen gesteld aan de kwaliteit van de middenhuurwoningen op het gebied van circulariteit, duurzaamheid, stadsnatuur, mobiliteit en openbare voorzieningen. Het winnende concept voldoet aan deze eisen. Het ontwerp wordt verder uitgewerkt. De oplevering van het complex is gepland in 2023.

Middenhuur

De vraag naar betaalbare woningen in Amsterdam is groter dan ooit. Daarom is het grootste deel van de te bouwen woningen, ruim 150, middeldure huur. Het gaat om 9000 vierkante meter. Daarnaast beschikt het pand over kantoorvloeren variërend van 800-2000 m2. Alle voorzieningen die het complex te bieden heeft, zoals horecaconcepten, bowling en bioscoop, zijn binnen handbereik van de bewoners en gebruikers van De Puls en iedereen die een bezoek wil brengen aan de Zuidas.

Duurzame stadsbiotoop met optimaal oog voor de toekomst

De Puls is een duurzame stadsbiotoop aan de Zuidas. Hoe hoger je komt hoe meer het accent verschuift van mens naar plant en dier. Op de begane grond legt de gemeente een park aan en tussen de torens komt een groene daktuin. Het gebouw is volledig zelfvoorzienend en energieneutraal met EPC <=0. De energie wordt opgewekt door zonnepanelen aan de gevel en op het dak. Het hele gebouw is een bron van energie. Hoogwaardige energiestromen uit de ene toren voeden de andere waardoor er geen energie verloren gaat. Het mobiliteitsplan zet in op maximaal gebruik van openbaar vervoer, elektrische deelauto’s, (elektrisch) fiets- en voet-verkeer en een parkeergarage die alleen toegankelijk is voor elektrische deelauto’s.

Winnende partij

De winnende partij is Vorm Ontwikkeling. Vorm is opgericht door de onlangs overleden Daan van de Vorm. Zijn zoon Daan jr. staat nu aan het roer. Vorm doet talloze projecten, zoals  de ontwikkelingen in het Museumkwartier in Utrecht en de middenhuur  voor BPL Pensioen in Delft. En natuurlijk deze voor Schopman in Amsterdam.

EMVSA Architects en VMX Architects zijn de architecten die het ontwerp voor Puls hebben gemaakt. Verder hebben meegewerkt Delva Landscape Architecture / Urbanism, Van Rossum raadgevende Ingenieurs, Binder Groenprojecten, Bureau StadsNatuur, W/E adviseurs, Van Toorenburg Installatieadvies, Croon Wolter&Dros, The Future Mobility Network, Buurauto, Buro Bouwfysica, De Horecafabriek, Colliers International, Eefje Voogd Makelaardij en Hallie en Van Klooster Makelaardij.

De komende tijd wordt gewerkt aan het voorlopig en definitief ontwerp. De bouw van het complex start naar verwachting in 2021. Oplevering is gepland in 2023.

Foto's

Reageer op dit artikel