nieuws

Van windpark tot woning, stikstof raakt Zuid-Holland hard

Projectontwikkeling

Alleen al in Zuid-Holland, de dichtst bevolkte provincie van ons land, dreigen 3.300 bouwprojecten door de stikstofuitspraak van de Raad van State te verzanden. 

Van windpark tot woning, stikstof raakt Zuid-Holland hard

Rijnmond meldt dit op basis van een inventarisatie door de provincie Zuid-Holland. De meeste plannen die in de knel komen in Zuid-Holland zijn (woning)bouwprojecten, zo’n 2.520. Verder gaat het om geplande bedrijventerreinen (41), nieuwe kantoren en winkels (205), overige vergunningplichtige projecten (498) en de projecten van Waterschappen (100). De lijst is niet niet compleet want niet alle projecten van de waterschappen, landbouwprojecten en sommige infrastructurele werken zijn bij de inventarisatie meegenomen. Het meest prominente slachtoffer van de stikstofuitspraak dreigt een aan te leggen windpark op de Maasvlakte te worden.

Vergunningen vernietigd

In een klein aantal gevallen heeft de stikstofuitspraak daadwerkelijk al geleid tot een (voorlopige) streep door een project. Zo zijn er 28 vergunningen in Zuid-Holland door de rechter vernietigd en liggen er nog 18 vergunningen aanvragen die waarschijnlijk hetzelfde lot wacht door de uitspraak van de Raad van State.

Commissie Remkes

Uit een rondgang van het ministerie van Landbouw blijkt dat door heel Nederland 18.000 bouwprojecten op de tocht komen te staan.
Het kabinet werkt, onder leiding van het Landbouwministerie, aan een langdurige oplossing om het PAS te vervangen. Voormalig minister Johan Remkes leidt een commissie die ook naar oplossingen zoekt. Zijn resultaten worden in de weken na Prinsjesdag verwacht.

Reageer op dit artikel