nieuws

Stichting koopt 200 woningen op Zuid

Projectontwikkeling

Een daartoe op te richten stichting gaat 200 woningen opkopen op Rotterdam-Zuid om deze gedurende tien jaar door te verhuren in het middenhuursegment. 

Stichting koopt 200 woningen op Zuid

De Stichting Wijkverbetering Zuid wil een bijdrage leveren aan een aantrekkelijker en gemengder woningaanbod. De stichting wil daarom 200 woningen kopen van particulieren in de zeven focuswijken van Rotterdam Zuid (Afrikaanderwijk, Feijenoord, Oud-Charlois, Hillesluis, Bloemhof, Tarwewijk en Carnisse). Het gaat om kleine en slechte woningen, die in een periode van 10 jaar worden gekocht, opgeknapt, samengevoegd en vergroot. De stichting verhuurt de woningen voor circa tien jaar, daarna worden de woningen weer verkocht.

Middeldure segment

In februari van dit jaar vroeg de gemeente aan verschillende marktpartijen om een innovatief plan om het woningaanbod in Rotterdam aantrekkelijker te maken. In veel wijken van Rotterdam Zuid staan nu nog te kleine woningen. Ook zijn er te weinig woningen verkrijgbaar in het middeldure segment (tussen de 711 en 1000 euro huur per maand). Adviesbureau Brink Management kwam met het plan om een stichting op te richten die zonder winstoogmerk woningen koopt, verhuurt en verkoopt. Hierdoor moet de waarde van de woningen op Zuid stijgen.

Bijdrage gemeente en rijk

De gemeente draagt in deze periode maximaal 10 miljoen euro bij aan de stichting. Superambtenaar Marco Pastors, verantwoordelijk voor het Nationaal Programma Rotterdam Zuid, stelt via Twitter dat de andere helft van het te investeren bedrag wordt gedragen door het Rijk, vanuit de regiomiddelen van het ministerie van LNV. Het geld dat de Stichting Wijkverbetering Zuid verdient door de waardestijging van de opgekochte woningen wordt weer gestopt in het verbeteren van woningen op Zuid. Ook kan daardoor de gemeentelijke bijdrage van maximaal tien miljoen euro lager uitvallen.

‘Rotterdammers behouden’

Uiteindelijk zal de Stichting Wijkverbetering Rotterdam Zuid de woningen weer verkopen. Mensen die wonen of werken op Rotterdam Zuid krijgen daarbij voorrang. Wethouder Richard Moti (Nationaal Programma Rotterdam Zuid): ‘Dat is goed nieuws, want nu moeten mensen die meer ruimte nodig hebben vaak Rotterdam verlaten. Op deze manier kunnen we meer Rotterdammers behouden voor onze stad.’

Reageer op dit artikel