nieuws

Starter heeft weinig vertrouwen meer

Projectontwikkeling

Ruim de helft (53 procent) van de koopstarters vindt het nu geen goede tijd om een huis te kopen, zo blijkt uit de Marktindicator van Vereniging Eigen Huis over de maand augustus.

Starter heeft weinig vertrouwen meer

Het percentage starters met weinig vertrouwen in de koopmarkt is in een jaar tijd met 10 procent gegroeid. De hoge prijzen, de slechte betaalbaarheid en het beperkte aanbod van te koop staande huizen maken het voor starters nog steeds erg lastig om een passende woning te vinden. Van de doorstromers vindt een kwart het nu een ongunstige tijd om een ander huis te kopen. Opvallend is dat maar liefst 80 procent van de mensen in de randgemeenten rondom Amsterdam, Rotterdam en Den Haag weinig vertrouwen heeft in het vinden van een betaalbare woning.

Lage hypotheekrente

De huidige lage hypotheekrente heeft een positief effect op het consumentenvertrouwen. Vorig jaar dacht nog meer dan de helft van de Nederlanders dat de hypotheekrente zou gaan stijgen. Het tegenovergestelde is gebeurd; de rente het afgelopen jaar alleen maar verder gedaald.

Tekort aan woningen

Nu denkt 40 procent van de Nederlanders dat de hypotheekrente de komende 12 maanden op het huidige lage niveau zal blijven. Dat houdt de maandlasten van een nieuwe hypotheek volgens VEH op papier weliswaar prettig laag, ‘maar door het tekort aan woningen lopen de huizenprijzen zo hoog op dat een eigen huis voor veel mensen onbetaalbaar wordt.’

Reageer op dit artikel