nieuws

Ollongren: warmtepompen kleiner, zuiniger en stiller

Projectontwikkeling

Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) blijft geloof houden in toekomstige verbeterde versies van de warmtepomp bij de verduurzaming van de woonvoorraad en keert niet op haar schreden terug wat betreft het stimuleren van gasloos wonen. 

Ollongren: warmtepompen kleiner, zuiniger en stiller
Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken)

Ollongren (foto) gaat in een Kamerbrief in op vragen die Geert Wilders (PVV) en zijn partijgenoot Kops stelden naar aanleiding van klachten over verduurzaming van huurwoningen in de wijk Palenstein in Zoetermeer en Leyenburg in Den Haag. In beide gevallen leidde het energiezuinig- en aardgasloos maken van de woningen tot lichamelijke en psychische klachten van bewoners, zo viel te lezen in publicaties in de Telegraaf en het Algemeen Dagblad.

Gasaansluitingsplicht nieuwbouw

Volgens de PVV’ers weken de nadelen van het aardgasvrij maken van woningen (waaronder de kosten en de overlast van onder meer een warmtepomp) niet op tegen een ‘verwaarloosbaar klimaateffect’.  Ze noemen warmtpompen ‘ondingen’ en pleiten ervoor het vervallen van de gasaansluitingsplicht voor nieuwbouw terug te draaien.

Wettelijke eisen

Redelijk voorspelbaar gaat Ollongren daar niet in mee. ‘Nee, ik deel de mening niet dat warmtepompen ondingen zijn. Warmtepompen
kunnen verwarmen in de winter en bieden ook mogelijkheden om te koelen in de zomer, en bieden een duurzaam alternatief voor aardgas. Ik bevorder via innovatieprogramma’s de ontwikkeling van warmtepompen die kleiner, zuiniger en stiller zijn, en stel ook wettelijke eisen aan het geluid dat warmtepompen mogen produceren. De Tweede Kamer heeft per amendement de aansluitplicht voor nieuwbouw in de Gaswet geschrapt. Ik ben niet bereid dit terug te draaien, noch ben ik bereid te stoppen met het aardgasvrij maken van de bestaande woningvoorraad.’

 

Reageer op dit artikel