nieuws

Milieugroep: kabinet hardleers met stikstof

Projectontwikkeling

Milieugroep: kabinet hardleers met stikstof
Vrouwe Justitia

Milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB) gaat kritisch volgen welke projecten mogelijk toch een vergunning krijgen, ondanks uitstoot van stikstof.

Het kabinet meldde vrijdag dat er vanaf maandag een nieuwe rekentool beschikbaar is die voor bepaalde projecten bewijst dat ze de natuur niet raken. Die projecten kunnen dan toch een vergunning krijgen.

Talloze bouw- en andere projecten liggen nu stil omdat de Raad van State een streep haalde door het gehanteerde stikstofbeleid. Dat gebeurde nadat de MOB bezwaar had gemaakt tegen het Programma Aanpak Stikstof (PAS).

‘Een nieuwe rekenmethode verandert niks aan een bron van uitstoot’, aldus MOB-voorzitter Johan Vollenbroek vrijdag. ‘Het lijkt erop dat het kabinet hardleers is.’

De MOB wacht af welke projecten opnieuw berekend gaan worden. Vollenbroek: ‘We gaan niet moeilijk doen over bijvoorbeeld een dijkversterking, die geen stikstofuitstoot veroorzaakt. Maar als een uitbreiding van een boerderij nu toch vergund wordt, staan we zo weer bij de rechter.’

Reageer op dit artikel