nieuws

Lobby voor Feyenoord-City zonder stadion

Projectontwikkeling

Bij de ontwikkelingen van Feyenoord-City wordt uitgegaan van een totale gebiedsontwikkeling inclusief een geheel nieuw stadion voor Feyenoord, zo stelt de stichting Gebiedsontwikkeling aan de Maas in reactie op de jongste perikelen in dit dossier. 

Lobby voor Feyenoord-City zonder stadion

Maandag 16 september hield de Sportclub Feyenoord, de amateurtak van de betaald voetbal organisatie, en meerderheidsaandeelhouder in het huidige Stadion Feijenoord, een ledenvergadering. Op de agenda stond een stemming over de overdracht van de aandelen aan een nieuw entiteit (Kromme Zandweg BV). De overdracht van de zeggenschap over de aandelen, in ruil voor 11 miljoen euro en vier decennia lang zitplaatsen in het nog te bouwen nieuwe Feyenoordstadion, is noodzakelijk omdat de huidige Stadion Feijenoord NV samen met de betaald voetbalorganisatie opdrachtgever is van het nieuwe stadion.

Hoger bod

Tegenstanders van de overdracht, verenigd in de vereniging Vrienden de Kuip, proberen de aandelentransfer tegen te houden. Zij vrezen dat de uiteindelijke realisatie van een nieuw stadion, waarover de Sportclub dan weinig meer te zeggen heeft, een molensteen om de nek van de voetbalclub zal worden. Om de huidige aandeelhouders te paaien kwamen de Vrienden onlangs met een hoger bod van 15 miljoen euro, daarbij geholpen door externe financiers.

Tot een stemming kwam het echter niet tijdens de ledenvergadering omdat bij lange na niet het benodigde quorom van 2/3 van het totaal aantal leden (600) aanwezig was. Begin oktober komt het voorstel voor de aandelenoverdracht opnieuw ter tafel en geldt het vereiste aantal leden niet.

Plan B

Zonder nader te duiden hoe de Vrienden de toekomst van de Kuip voor zich zien stelde voorzitter Hans Fortuin na afloop van de ledenvergadering van de Sportclub tegenover Rijnmond een Plan B te hebben ingediend bij alle partijen in Rotterdamse gemeenteraad. Volgens dat plan wordt de gebiedsontwikkeling Feyenoord-City wel in gang gezet, maar dan zonder nieuw stadion. Dit zou voor de stad ‘sneller en goedkoper’ zijn.

Woningbouwambities plangebied

In een reactie stelt woordvoerder Ruud Bijl van Feyenoord-City dat de stichting Gebiedsontwikkeling aan de Maas vooralsnog blijft uitgaan van een gebiedsontwikkeling inclusief een nieuw stadion. Tegelijkertijd heeft de stichting bij monde van bestuurslid Rob de Jong ook al aangegeven dat er behalve naar het nieuwe stadion ook moet worden gekeken naar de woningbouwambities in het plangebied. De reeds door de stichting aangekochte gronden zouden op die manier toch wel hun bestemming vinden.

Reageer op dit artikel