nieuws

Klooster Haarendael afgebrand

Projectontwikkeling

Klooster Haarendael afgebrand
Landgoed Haarendael in Haaren, foto Kees Wittenbols

Het opnieuw te ontwikkelen klooster Haarendael in Haaren nabij Vught is dit weekend bijna geheel afgebrand.

Na jaren van gevechten kon de Haarense ondernemer Wim Vugts eindelijk aan de slag in zijn klooster Haarendaal, maar in het weekend van 31 augustus brandde het uit. ‘De brand was onmogelijk binnen de perken te houden’, dat zei Ruud Huveneers van de brandweer op maandag 2 september.  ‘De kapel en sommige historische delen waren nog te redden.’ Naar de oorzaak wordt nog gezocht, het is in ieder geval zeker dat er geen brandmelders waren. De politie zoekt nog naar getuigen van het begin van de brand.

De Haarense ondernemer Wim Vugts die na de lange procedure het landgoed Haarendael, een landgoed van 33 hectare met 25.000 m2 monumentale opstallen, heeft gekocht van Stichting Cello (een zorginstelling)  ging voor de herontwikkeling een samenwerking aan met Lithos projectontwikkeling. De totale kadastrale grootte is 59.330 m2. Destijds wilde de Gemeente Vught tegenhouden dat Wim Vughts er iets ontwikkelde. Ze waren bang dat het een longstay zou worden voor buitenlandse werknemers, Vughts won echter bij de Raad van State.

Seminarie, oorlogsmonument, zorginstelling

Haarendael is gebouwd als seminarie; een opleidingsinstituut voor geestelijken. In de Tweede Wereldoorlog werd het door de Duitsers gebruikt als gevangenis, er is een gedenkplaats daarvoor op het landgoed. Later kwam het pand in handen van zorginstelling Cello en gingen er mensen met een beperking wonen. Als laatste werd er in 2018 een drugslab gevonden.  Het mooie klooster verloederde snel, er werd ingebroken en rotzooi getrapt. Toch waren de bewoners van Haaren niet allemaal voor de ontwikkeling door Wim Vugts, ze wilden dat het landgoed een meer beschermde status kreeg.

Cultuurramp

‘Dit is een ramp van de bovenste orde’, verzucht volkscultuurkenner en ‘cultuuractivist’ Paul Spapens in het Brabants Dagblad. ‘Dit is onvervangbaar. Dat geldt natuurlijk voor elk monument, maar in Haarendael werden tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers mensen opgesloten. Burgemeesters, hoogleraren. Gijzelaars werden, als er een Duitser kwaad was gedaan, daar gefusilleerd. Dat is regelmatig gebeurd. Net nu 75 jaar bevrijding wordt herdacht, gebeurt dit. Dit raakt me echt. Zo had je hier een kamer waar vroeger aan de lopende band doodvonnissen werden uitgesproken. En de zalig verklaarde Peerke Donders – van wie ik groot fan ben – studeerde hier.’ Bekijk hier de foto’s van de verwoesting.

Reageer op dit artikel