nieuws

In The Core kan CBRE naar hartelust experimenteren

Projectontwikkeling

In The Core kan CBRE naar hartelust experimenteren
Werkplaats - foto Stijnstijl fotografie

CBRE heeft de gebaande paden van de gebruikersmarkt verlaten met de huisvesting van zijn eigen hoofdkantoor. ‘Verhuizen van de Zuidas naar een nieuw, opkomend gebied vergt moed.’

Van het marmer op de Zuidas naar het beton in het Schinkelgebied. CBRE heeft de comfortzone van grote financiële dienstverleners verlaten bij de herhuisvesting van zijn Nederlandse hoofdkantoor binnen Amsterdam. De Angelsaksische vastgoedadviseur wil werknemers inspireren en opdrachtgevers tonen wat je kunt doen met een uitdagende locatie.

De route vanaf metrostation Henk Sneevlietweg naar de nieuwe vestiging aan de Anthony Fokkerweg 15 illustreert de verandering. ‘Oh sorry, do you have cigarette meneer?’, vraagt een voorbijganger aan de verslaggever van Vastgoedmarkt die wat tijd doodt op een bankje aan het Heenwegpad. De verfresten verraden dat de kleur van het buitenmeubel rood moet zijn geweest.

foto: © Tycho Müller | Tycho's Eye Photo

foto: © Tycho Müller | Tycho’s Eye Photo

CBRE is niet de enige kantoorgebruiker die iets in de omgeving ziet, zo blijkt verder op het traject. Aan de Overschiestraat huizen Flexas en Newday en die werkplekaanbieders weten zich in het gezelschap van lunchroom Leut. De route gaat verder door een tunnel onder snelweg A10 en komt uit op de Anthony Fokkerweg. Hier huizen bedrijven als Praxis, Carpet Right, Beter Bed en Boedelbak. Gelijk even tanken tussen de aankopen voor woninginrichting en -klussen door kan bij een pompstation van Shell. Sinds februari 2019 zit daar ook vastgoedadviseur CBRE, in de voormalige garage van Peugeot.

Potentie

Binnen herinnert de hellingbaan in de parkeergarage aan de vorige functie. Atypisch voor een kantoorpand is ook de overvloed aan daglicht dat via de dakramen binnen valt in de voormalige werkplaats. Die fungeert nu als kantoortuin, een woord dat met het vele groen ook letterlijk kan worden opgevat.

The Core CBRE - bibliotheek

Bibliotheek – foto Stijnstijl fotografie

Aan de garage viel nog wel wat te verduurzamen. Het hele gebouw werd geïsoleerd en ging van het gas af. Op het dak staan luchtwarmptepompen, de verwarming gaat via de vloer. Resultaat van de verduurzaming is een berekende daling van het energieverbruik met 75 procent, aldus CBRE. Ook zijn alle herbruikbare en recyclebare materialen in The Core in kaart gebracht met het Madaster.

Perifere detailhandel

Oude garages kunnen potentie hebben, zo bleek in Amsterdam al eerder. De institutionele belegger Bouwinvest zette een herontwikkeling in gang van Citroën-panden aan de chique Stadionweg in Amsterdam-Zuid. Onder meer de Angelsaksische vastgoedadviseur Colliers International streek daar neer.

CBRE durfde lager in te stappen. De garage die deze Angelsaksische vastgoedadviseur voor eigen gebruik herontwikkelde ligt op een locatie tussen de perifere detailhandel en op korte afstand van de snelweg A10. Welke type klanten en werknemers wil CBRE vanaf hier aan zich binden?

Onvoorspelbaar

The Core CBRE - café

Café – foto Stijnstijl fotografie

Begrip van wat medewerkers willen, daar draaide het om bij de samenstelling van het team dat als klankbord fungeerde voor de herhuisvesting. Wouter Oosting, senior director Workplace Strategy van CBRE: ‘Aan collega’s die net hun eerste promotie hadden gemaakt, hebben we de vraag gesteld: hoe zie jij onze toekomst? De meesten waren tussen 25 en 35, maar leeftijd was geen criterium. Het belangrijkste was dat ze jong van geest waren.’

De manier van werken maakte niet alleen de uitkomst onvoorspelbaar, maar zelfs het proces. ‘We zijn niet begonnen met een programma van eisen, om dat vervolgens in te kleuren. We gingen op expeditie zonder een bepaald einddoel. Dat maakt een project ingewikkeld. Maar we hebben gezegd: laten we er met een open mind aan beginnen’, vervolgt Oosting.

Multidisciplinaire teams

Het nieuwe hoofdkwartier moest bijdragen aan het beeld van een aantrekkelijk werkgever. Tegelijkertijd wilde CBRE een gezond en duurzaam kantoor, maar niet te duur. Ook moest de nieuwe huisvesting tegemoetkomen aan de roep om autonomie. Niet alleen voor werknemers, maar ook voor klanten.

The Core CBRE - client lab

Client lab – foto Stijnstijl fotografie

‘Als corporate willen we een klant niet adviseren door zijn vraag in te vullen. We gaan uit van de expertise en kennis van de klant. Alleen wat hij van ons nodig heeft, willen we aanreiken. Die verbinding leggen we zoveel mogelijk met zelfsturende en multidisciplinaire teams. Onze hoofdkantoor moest die teams genoeg ruimte bieden om te experimenteren met werkconcepten’, aldus Oosting.

Daartoe verliet de vastgoedadviseur de gebaande paden van de kantoorgebruikersmarkt. Voordat de keuze op Peugeot-garage viel, passeerden heel wat kansarme objecten de revue, zoals oude schuren, bedrijfshallen en restaurants. Zelfs een benzinestation van BP langs de snelweg bij Hoofddorp was in beeld. Dat viel af omdat het niet goed te bereiken is per openbaar vervoer.

Zones

Activiteitgericht werken is voor CBRE niet de heilige graal bij de indeling van de kantoorruimten, geeft Oosting aan. ‘Er is heel veel onderzoek naar werkvormen, vaak met de uitkomst dat activiteitgerichte werkplekken het best zijn. Maar in de praktijk pakt het anders uit. Ongeacht de activiteit zitten mensen tachtig procent van de tijd achter hun pc of laptop.’

The Core CBRE- bibliotheek2

Bibliotheek – foto Stijnstijl fotografie

‘Bij de inrichting van The Core zijn we niet uitgegaan van wat mensen doen, maar van hoe ze willen werken. We onderscheiden denkers, doeners, analytici en creatievelingen. De werkplekken die we deze groepen aanbieden variëren van bureaus met dubbele schermen tot ons café. Werknemers bepalen zelf hoe ze van die zones gebruikmaken.’ Op het gebied van gezondheid paste CBRE resultaten toe uit zijn onderzoek met de Universiteit van Twente naar de invloed van de werkomgeving op gezondheid, welzijn en prestatievermogen van kantoorgebruikers.

Uitwijken

In The Core heeft CBRE met een verhuurbaar vloeroppervlak van 4.500 m2 weer de ruimte om te experimenteren, nadat de vastgoedadviseur op de Zuidas uit zijn jas was gegroeid. Bij het tekenen van de huurovereenkomst voor 3.700 m2 op de tweede en derde etage van gebouw Symphony in 2011 werkten er bij heel CBRE 240 mensen. Vier jaar later waren dat er 425 en nu zijn dat er meer dan zeshonderd.

‘Vlak vóór de verhuizing naar The Core kon je voor een afspraak om elf uur beter uitwijken naar een van onze andere vestigingen, bijvoorbeeld Rotterdam of Utrecht. Op de Zuidas had je soms rond die tijd geen plek’, zegt Tim Habraken, associate director Sustainability van CBRE. Nu huurt CBRE nog driekwart vloer in Symphony. Ook heeft de adviseur filialen in Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven en Zwolle voor de bediening van specfieke regio’s.

Meer openheid

Gevraagd hoe klanten de verhuizing ervaren, zegt Habraken: ‘We bieden verschillende settings voor onze diversiteit aan klanten. Eindgebruikers en beleggers nodigen we uit op The Core omdat die zich leent voor een brainstorm, workshop of creative camp. Als het beter aansluit bij de inhoud van de afspraak, ontvangen we institutionele beleggers in de formelere setting van de Zuidas. Maar er blijken ook beleggers te zijn die liever naar The Core komen vanwege de sfeer. Hier kun je kun je diversere groepen zien en ervaar je meer openheid.’

foto: © Tycho Müller | Tycho's Eye Photo

foto: © Tycho Müller | Tycho’s Eye Photo

‘In The Core herken je wie je zelf bent’, vervolgt Habraken. ‘Het is geen standaardkantoor. Het is menselijker en minder afstandelijk, doordat we het project met elkaar hebben bedacht en zelf hebben uitgevoerd. Dat is spannender dan een kantoor huren in een uitgekristalliseerde omgeving. Het vraagt lef om in een nieuw, opkomend gebied neer te strijken.’

Reageer op dit artikel