nieuws

Eigen Huis luidt alarmbel na Briels bouwdrama

Projectontwikkeling

Vereniging Eigen Huis (VEH) waarschuwt kopers van nieuwbouwwoningen voor garantie-instituut Betaal Garant Nederland, dat zonder verzekeringsvergunning afbouwgarantie zou aanbieden. 

Eigen Huis luidt alarmbel na Briels bouwdrama
De onbewoonbaar verklaarde nieuwbouwwoningen aan de Van Sleenstraat. Foto: Google Maps

VEH heeft De Nederlandsche Bank gevraagd onderzoek te doen naar het garantie-instituut. Voor zover de vereniging kan nagaan, heeft Betaal Garant nederland geen verzekeringsvergunning. Ook zijn de dekkingsvoorwaarden van de afbouwgarantie volgens VEH onduidelijk.

Zonder meerkosten afbouwen

Als een koop-aanneemovereenkomst met een afbouwgarantie wordt gesloten en de bouwer onverhoopt failliet gaat, dan wordt de woning zonder meerkosten afgebouwd door een andere bouwonderneming. VEH stelt dat niet elk garantie-instituut betrouwbaar is en waarschuwt nieuwbouwkopers met klem voor Betaal Garant Nederland.

Onbewoonbaar verklaard

Dit garantie-instituut bood de kopers van 6 nieuwbouwwoningen in vestingstadje Brielle een afbouwgarantie die vooralsnog niets waard lijkt. De woningen zijn, nadat al snel diverse gebreken aan licht kwamen, nooit afgebouwd en onbewoonbaar verklaard. Saillant detail in het bouwdrama was de constatering dat het isolatiemateriaal via de stopcontacten weer naar buiten kwam.

Bouwer EPS Bouw werd onlangs failliet verklaard en rondom Betaal Garant Nederland rommelt het ook. Volgens vakblad Cobouw, net als Vastgoedmarkt een uitgave van Vakmedianet, is de eigenaar van afbouwverzekeraar in juli 2019 nog veroordeeld tot 33 maanden cel.

DNB en AFM

In juni 2018 vroeg Vereniging Eigen Huis De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) onderzoek te doen naar Betaal Garant Nederland. Deze week heeft de vereniging DNB nogmaals verzocht te onderzoeken of Betaal Garant Nederland voldoet aan de regels. Zo niet, dan moet DNB optreden, vindt de vereniging.

Reageer op dit artikel