nieuws

Antwerpen verhollandst in rap tempo

Projectontwikkeling

In hoeverre de echte Antwerpenaren er op zitten te wachten is vers twee, maar ‘Ollanders’ strijken in toenemende mate neer in de tweede stad van België. 

Antwerpen verhollandst in rap tempo

Luxe vastgoed trekt jaarlijks gemiddeld 1.700 Nederlanders over de grens naar België, zo becijfert de Belgische vastgoedontwikkelaar Vooruitzicht. Dat baseerde zijn marktanalyse onder andere op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en Statistiek Vlaanderen. Tegen 2022 zouden er zo’n 25.000 Nederlanders in de metropool wonen. Dat is grosso modo vijf procent van het totaal aantal inwoners in de stad.

Record voor havenstad

Concreet verhuisden de laatste vijf jaar jaarlijks gemiddeld 1.719 Nederlanders naar de Scheldestad. En dat aantal blijft stijgen: in tien jaar tijd is het aantal Nederlandse immigranten er met maar liefst 47 procent gestegen, van 13.640 in 2010 naar 20.110 dit jaar, een absoluut record voor de havenstad.

‘Nog dichtbij familie’

‘De vraagprijzen voor woningen liggen in Nederland een stuk hoger dan in Antwerpen. Dat verklaart de aantrekkingskracht’,vertelt Colin Sewalt, vastgoedontwikkelaar bij Vooruitzicht. ‘Vooral in de prijsklasse 300.000 tot 600.000 euro hebben heel wat Nederlanders het lastig: voor die prijs heb je bijvoorbeeld in Rotterdam of Amsterdam een klein appartement, terwijl je er in Antwerpen al een luxueus nieuwbouw appartement voor krijgt. Als ze voor de stad aan de Schelde kiezen, wonen ze bovendien nog dicht bij familie en vrienden, terwijl ze er toch kunnen genieten van de Bourgondische Belgische levensstijl.’

‘Nieuwe hotspot’

Belgische vastgoedontwikkelaars spelen er meer en meer op in, onder andere in de Antwerpse wijk Linkeroever, waar een nieuw woonproject met 38 luxe-appartementen komt. Die moet een ‘een nieuwe hotspot’ worden voor heel wat Nederlanders.

Reageer op dit artikel