nieuws

Aedes en VEH blij met prioriteit woningmarkt

Projectontwikkeling

Aedes en VEH blij met prioriteit woningmarkt
Sociale-woningbouw-Amersfoort

’Eindelijk ziet het kabinet in dat de verhuurdersheffing rampzalig is geweest voor de woningbouw’, zegt Aedes, de vereniging van woningcorporaties in een reactie op de kabinetsplannen.

‘Dit is een kantelpunt in het kabinetsbeleid van de afgelopen jaren. Dat is positief, maar er is meer nodig. En snel: de wooncrisis is nu. Verlaag de belastingen voor woningcorporaties, zorg voor bouwlocaties en maak het mogelijk dat corporaties middenhuurwoningen kunnen bouwen’, vervolgt Aedes. Eerder pleitte de Amsterdamse woonwethouder Laurens Ivens voor een corporatie voor middenhuur.

Het kabinet trekt de komende tien jaar 100 miljoen euro per jaar uit voor woningbouw. ‘Maar de totale belastingen voor corporaties rijzen de komende jaren de pan uit. Daarvan zijn huurders en woningzoekenden de dupe. Dat geld moet naar nieuwbouw, naar verduurzaming en naar leefbare wijken’, aldus Marnix Norder, voorzitter van Aedes.

Nieuwbouw afdwingen

Vereniging Eigen Huis (VEH) vindt alleen een grote zak geld niet voldoende om de woningmarktproblemen op te lossen. Ook moet minister Ollongren de bevoegdheid en het instrumentarium krijgen om nieuwbouw bij provincies en gemeenten af te dwingen.

De positie van starters moet volgens VEH worden versterkt door ze vrij te stellen van overdrachtsbelasting en beleggers meer te laten betalen. Het kabinet wil prioriteit geven aan woningbouw en starters op de woningmarkt. Wat dat oplevert zal pas blijken bij de uitwerking. Effectieve maatregelen zijn hard nodig, want intussen loopt het woningtekort net zo hard op als de huizenprijzen, aldus VEH.

Ouderen

Ouderenbond Anbo vraagt aandacht voor zijn achterban bij de verdeling van de geldpot van 2 miljard euro. Er moeten extra geschikte woningen voor ouderen komen, bestaande woningen moeten worden omgebouwd en er moeten investeringen in sociale wijken gedaan worden. Volgens de bond blijven ouderen vaak in hun woning omdat er geen geschikte alternatieven zijn.

Reageer op dit artikel