nieuws

18.000 bouwprojecten geraakt door stikstofuitspraak

Projectontwikkeling

Veel meer bouwprojecten dan gedacht worden geraakt door de rechterlijke uitspraak over de stikstofregelgeving. 

18.000 bouwprojecten geraakt door stikstofuitspraak

Uit een rondgang van het ministerie van Landbouw blijkt dat 18.000 bouwprojecten op de tocht komen te staan, z0 bericht NRC Handelsblad. Bij een eerdere rondgang turfde RTL Nieuws nog dat 1.571 procedures in negen provincies die zijn stilgelegd of waarbij sprake is van vergunningen die opnieuw bekeken moeten worden. Dat het er meer waren was toen al duidelijk aangezien de provincies Flevoland, Zeeland en Zuid-Holland nog geen cijfers konden geven.

Programma Aanpak Stikstof

De Raad van State zette onlangs een streep door het zogenaamde Programma Aanpak Stikstof (PAS). Dankzij de regels uit dit programma kon in de buurt van natuurgebieden gebouwd worden, onder voorwaarde dat er in de toekomst herstel aan de natuur zou zijn. En dat is volgens de raad in strijd met Europese regels. Haagse bronnen bevestigen dat er inderdaad vele duizenden woningbouw-, infrastructuur- en landbouwprojecten mogelijk stil komen te liggen.

Opnieuw beoordeeld

Vrijwel alle bouwplannen binnen de niet nader gedefinieerde drempelafstand (opnieuw) moeten worden beoordeeld op stikstofuitstoot. Dat geldt ook voor (bouw)activiteiten waarvoor eerder een vrijstelling gold op grond van het PAS en bestemmingplannen die nog in procedure zijn, dan wel zijn vernietigd en opnieuw in procedure moeten worden gebracht. Ook kleinschalige woningbouwinitiatieven kunnen volgens een handleiding van het ministerie van LNV leiden tot een toename van de stikstofdepositie en moeten om die reden daarop worden beoordeeld.

Nekslag voor nieuwbouw

Brancheorganisatie NVB Bouw waarschuwde recent nog dat de stikstofregels de nekslag kunnen betekenen voor de toch al beperkte nieuwbouwproductie. Onder meer de Neprom wil daarom een vrijstelling van de stikstofregels voor woningbouwprojecten die volgens de projectonwikkelaars toch niet bijdragen aan de stikstofuitstoot.

Commissie Remkes

Het kabinet werkt, onder leiding van het Landbouwministerie, aan een langdurige oplossing om het PAS te vervangen. Voormalig minister Johan Remkes leidt een commissie die ook naar oplossingen zoekt. Zijn resultaten worden in de weken na Prinsjesdag verwacht.

Reageer op dit artikel