nieuws

Stevige plus woningvoorraad verder uit beeld

Projectontwikkeling

Het ziet er vooralsnog niet naar uit dat er binnen enkele jaren fors meer nieuwbouwwoningen bij komen, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 

Stevige plus woningvoorraad verder uit beeld

Kabinet, provincie en lokale overheden proberen op alle mogelijke manieren de bouwproductie aan te jagen om het tekort aan -gewenste- woningen terug te dringen. Als wordt gekeken naar het aantal verstrekte nieuwbouwvergunningen lijkt er in de nabije toekomst echter eerder sprake van een afname van de bouwactiviteit dan een toename.

Laagste in drie jaar

In het tweede kwartaal van 2019 werd voor 12,8 duizend nieuwbouwwoningen een vergunning verleend, het laagste aantal in drie jaar tijd. Dat is ruim 14 procent minder dan in het tweede kwartaal van 2018. Ook in het eerste kwartaal was het aantal vergunde nieuwbouwwoningen lager dan een jaar eerder. De vergunde bouwsom voor nieuwbouw en verbouwingen van woningen lag in het tweede kwartaal van 2019 bijna 14 procent lager dan dezelfde periode een jaar eerder. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe kwartaalcijfers over de bouw.

Vroege indicator

Het aantal vergunde nieuwbouwwoningen is een vroege indicator voor de hoeveelheid woningen die in de nabije toekomst gebouwd worden. Woningtransformaties (het omzetten van niet-woningen, zoals kantoren, in woningen) zijn niet in deze cijfers opgenomen. De gemiddelde doorlooptijd vanaf de vergunningverlening is circa twee jaar.

Totale bouwkosten

De totale bouwkosten van afgegeven vergunningen voor het bouwen en verbouwen van woningen en bedrijfsgebouwen waren in het tweede kwartaal 2019 met 3,8 miljard euro bijna 15 procent lager dan in het tweede kwartaal van 2018.

Reageer op dit artikel