nieuws

Pleidooi voor noodwet na stikstofuitspraak

Projectontwikkeling

Er moet noodwetgeving komen om te voorkomen dat bouwbedrijven ten onder gaan door de recente stikstofuitpraak van de Raad van State. Daarvoor pleit Joep Rats van brancheorganisatie Bouwend Nederland op BNR Nieuwsradio.

Pleidooi voor noodwet na stikstofuitspraak

ABN Amro heeft becijferd dat de wegen- en woningbouw door de uitspraak de komende vijf jaar 14 miljard euro misloopt door de stikstofuitspraak. De Raad van State zette onlangs een streep door het zogenaamde Programma Aanpak Stikstof (PAS). Dankzij de regels uit dit programma kon in de buurt van natuurgebieden gebouwd worden, onder voorwaarde dat er in de toekomst herstel aan de natuur zou zijn. En dat is in strijd met Europese regels.

Productie kwijtgeraakt

Dat uitspraak is volgens Rats als “een duveltje uit een doosje” gekomen. Hierdoor zijn volgens Rats veel bouwers in onzekerheid gestort en productie  kwijtgeraakt. Daardoor wordt het voor hen moeilijk om te investeren in schonere technieken, zoals elektrische bouwmachines.

Hogere duurzaamheid

Volgens Rats zijn er wel oplossingen denkbaar, vooral als de korte en de langere termijn uit elkaar worden gehaald. De verhoogde stikstofuitstoot tijdens de bouw van bijvoorbeeld een windmolen kan dan worden weggestreept tegen de hogere duurzaamheid van het eindproduct. Maar dat kan alleen als de Rijksoverheid de regie neemt, luidt zijn betoog.

Reageer op dit artikel