nieuws

Parkeerterrein Eindhoven mag eindelijk bebouwd worden

Projectontwikkeling

De bouw van bijna honderd woningen op het voormalige Vogelzangterrein aan de Willemstraat in Eindhoven mag doorgaan. Bewoners van de nieuwe huizen zullen hun auto straks op eigen terrein moeten parkeren.

Parkeerterrein Eindhoven mag eindelijk bebouwd worden
Ontwikkelingsterrein Vogelenzang Eindhoven

Al jaren is er gedoe rond het parkeerterrein in de Eindhovense binnenstad. Het terrein lag lange tijd braak waardoor het een vaste parkeerstek werd voor de buurt en mensen die de weg wisten in Eindhoven. In de omliggende straten is er sprake van parkeren voor vergunningshouders en betaald parkeren. De bewoners moeten zich daaraan gaan conformeren of gaan parkeren op eigen terrein. De nieuwe bewoners moeten sowieso op eigen terrein parkeren. Daarmee weerlegt het Eindhovense college van B&W één van de belangrijkste bezwaren van direct omwonenden en van de wijkvereniging tegen dit nieuwbouwplan. Nu dit weggenomen is kan er gebouwd worden.

Een deel van de grond is in bezit van de Gemeente Eindhoven. Het gaat om de plek waar in een grijs verleden de hifi-winkel Vogelzang gevestigd was. Projectontwikkelaar Burgland (Burgland Real Estate) heeft een bouwplan ontwikkeld voor de Vogelzang- en Van de Venterreinen aan de Willemstraat, op de hoek met de Vonderweg – een plek die inmiddels deels al meer dan 45 jaar onbebouwd is gebleven. In totaal komen er 188 woningen, waarvan 95 op de parkeerplaats Vogelzang en de overige op het Van de Ven-terrein. Het  bouwplan is onderdeel van van het offensief van PvdA-wethouder Yasin Torunoglu om het woningtekort in Eindhoven te lijf te gaan. De twee plannen – met in totaal 42 eengezinswoningen en 146 appartementen in drie tot vijf bouwlagen – zijn onderdeel van het Bouwoffensief waarmee de gemeente probeert de oververhitte woningmarkt wat af te koelen.

Middenhuur

De woningen mogen niet onbetaalbaar worden en dus maakte de gemeente Eindhoven voor het eerst harde afspraken over de hoogte van de huur met een projectontwikkelaar. Zestig van de 188 woningen in de plannen voor het Vogelzang- en het Van de Ven & CO-terrein aan de Willemstraat houden zeker tien jaar lang een huur tussen de 825 tot 900 euro per maand. Ontwikkelaar Burgland Real Estate en de gemeente Eindhoven hebben daar afspraken over gemaakt, zo laten ze weten in een persbericht.

Het gaat vooral over de appartementen van 90 tot 115 vierkante meter op het Van de Ven-terrein bij de Willemstraat/Gagelstraat. IJsbrand Alberts van de ondernemer uit het Zuid-Hollandse Stolwijk vertelt in het Eindhovens Dagblad dat de overige 128 woningen wel in het duurdere huursegment boven duizend euro vallen. ‘Natuurlijk streeft een projectontwikkelaar altijd naar een zeker rendement, maar we willen ook graag een bijdrage leveren aan de woningbehoefte bij starters. We houden daar nu rekening mee in de exploitatie van de twee terreinen.’

Reageer op dit artikel