nieuws

‘Hoogbouw Zeeburgereiland bedreigt Unesco-status Grachtengordel’

Projectontwikkeling

Een brede coalitie van burgers, milieu- en monumentenorganisaties heeft bij de Raad van State protest aangetekend tegen de plannen voor hoogbouw op Zeeburgereiland in Amsterdam. 

‘Hoogbouw Zeeburgereiland bedreigt Unesco-status Grachtengordel’
Een impressie van de Gemeente Amsterdam van de toekomstige Sluisbuurt

De Sluisbuurt wordt een wijk voor maximaal 5.640 woningen in een nu nog leeg gebied op Zeeburgereiland. ‘De bebouwing is zo gekozen dat u op straat gebouwen tot maximaal 20 à 30 meter hoog ziet, zoals ook op andere plaatsen in Amsterdam’, zo valt er op de website van de gemeente Amsterdam te lezen. Er komen in de Sluisbuurt 17 torens tussen de 40 en maximaal 125 meter hoog.’Op zorgvuldig gekozen plekken komen bovenop die gebouwen, altijd wat terug gelegen van de straat, slanke woontorens.’ Naast woningen met uitzicht op het water en waterland krijgen de woontorens ook publieke functies, zoals horeca en openbare dakterrassen en -tuinen.

Eigen regels

Volgens de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB) en de Stichting Monumenten Amsterdam Noord (SMAN) zijn de plannen in strijd met de eigen regels van de gemeente Amsterdam en verbiedt de stad in zowel  haar  ‘hoogbouwvisie’ als  ‘structuurvisie’ de bouw van de wolkenkrabbers. Ook ruim dertig bewoners, die gisteren bij de zitting bij de Raad van State aanwezig waren, vinden de bouw van de torens niet nodig en een inbreuk op de Amsterdamse traditie.

Zichtbaarheidsstudie

Het Parool wijst op een  ‘zichtbaarheidsstudie’ van technisch bureau Van der Weijden toont aan dat de verstoringen van het beeld van de grachtengordel wel groot zijn. Vooral op de Herengracht en de Keizersgracht torenen de hemelbestormende torens van de Sluisbuurt boven de grachtenpanden uit. Volgens de VVAB loopt Amsterdam het risico dat de zeventiende-eeuwse grachtengordel de Unesco-status van Werelderfgoed verliest. De Unesco heeft de eerdere versies van de plannen voor de Sluisbuurt al verworpen. Aangepaste plannen, waarbij de maximale hoogt is verlaagd van 145 naar 125 meter, zijn nog niet aan Unesco voorgelegd.

 

Reageer op dit artikel