nieuws

Raad van State blokkeert project BPD en Woonstad op Zuid

Projectontwikkeling

Projectontwikkelaar BPD en woningcorporatie Woonstad Rotterdam kunnen voorlopig nog niet aan de slag met het bouwen van 675 woningen in het project Nieuwe Wielewaal in Rotterdam-Charlois, zo heeft de Raad van State besloten. 

Raad van State blokkeert project BPD en Woonstad op Zuid
Bestaande woningen aan de Wielewaal op Rotterdam-Zuid. Foto: Google Maps

In de wijk de Wielewaal, gelegen aan de rand van het Zuiderpark staan nu nog 545 verouderde sociale huurwoningen die gesloopt moeten worden. Eind 2016 hebben corporatie Woonstad en BPD een overeenkomst gesloten om samen nieuwe woningen op het terrein te realiseren. De betrokkenheid van BPD sluit naadloos aan bij de afspraken tussen de gemeente Rotterdam en de Rotterdamse corporaties in het kader van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ), waarbij de corporaties commerciële investeerders warm proberen te maken om te investeren in Zuid.

Huur én koop

Zoals afgesproken in het Convenant Vernieuwing Wielewaal krijgt de nieuwe Wielewaal uiteindelijk 200 sociale huurwoningen en 80 sociale koop. Woonstad Rotterdam blijft verantwoordelijk voor de sociale huurwoningen. De overige nog te bouwen 527 woningen zijn marktwoningen, van eengezinswoningen en tweekappers tot vrijstaande huizen, maar ook appartementen. Huur én koop.

Ontbreken m.e.r.-rapportage

Eerder sprak BPD de verwachting uit dat de verkoop van de woningen in het najaar van start zou gaan, maar daar lijkt de Raad van State een stokje voor te hebben gestoken. In navolging van bezwaren van de huidige bewoners tegen de plannen, heeft de raad geoordeeld dat het nieuwe bestemmingsplan niet conform de regels is vastgesteld. De gemeente Rotterdam heeft volgens het rechtscollege verzuimd een milieueffectrapportage te laten uitvoeren.

Reageer op dit artikel