nieuws

Prinsengrachtziekenhuis wordt broedplaats topondernemers

Projectontwikkeling

Prinsengrachtziekenhuis wordt broedplaats topondernemers
Fosbury Sons Prinsengracht - Copyright Jeroen-Leurs

Na een verbouwing van vijf jaar krijgt het iconische Prinsengrachtziekenhuis voor het eerst in 160 jaar een nieuwe functie: een club voor topondernemers.

In het rijksmonument komen kantoren, losse werkplekken en meeting rooms, met gemeenschappelijke lobby, restaurant, koffiebar, binnentuin en ruimte voor evenementen. Ondernemers kunnen er gebruikmaken van serviced offices met aandacht voor design en kunst.

Het gebouw wordt geëxploiteerd door het Belgische Fosbury & Sons, dat in Antwerpen en Brussel al soortgelijke concepten runt. Fosbury & Sons streeft ernaar om de ondernemers achter 250 jonge en toonaangevende bedrijven een plek te bieden. Met de oprichters van Picnic, Young Capital, Ace & Tate, Tony’s Chocolonely, TicketSwap en Temper hebben de eerste leden zich al aangemeld.

Operatiekamer

Stijn Geeraets, mede-oprichter van Fosbury & Sons: ‘Amsterdam kent een inspirerende ondernemerscultuur en dat wil je terugzien in je werkomgeving. Naast de serviced offices is er bijvoorbeeld de mogelijkheid te vergaderen of dineren in de vijf meter hoge, oude operatiekamer op de bovenste etage, met fenomenaal uitzicht over de grachten. Het Prinsengrachtziekenhuis wordt een inspirerende plek waar je met energie naartoe gaat, en waar je energie van krijgt.’

Het 19e-eeuwse pand heeft een 45 meter lange gevel aan de Prinsengracht en loopt rondom de binnentuin door tot het gedeelte aan de Kerkstraat. Projectontwikkelaar Millten renoveerde het 6.000 m2 grote complex in samenwerking met architect Roberto Meyer van MVSA Architects met behoud van historische elementen in alle ruimtes, zoals de originele glas-in-lood-ramen en de houten balkconstructie op de zolderverdieping.

Het Prinsengrachtziekenhuis werd in 1857 in gebruik genomen door de protestants-christelijke Vereeniging voor Ziekenverpleging. Sinds 1994 was het een locatie van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) en kreeg het ziekenhuis als polikliniek meer een onderzoeksfunctie. De laatste bedden verdwenen in 1996. Omdat het te duur bleek om het gebouw als ziekenhuis in stand te houden, werd het in 2014 verkocht aan Million Monkeys en Millten. De opening van Fosbury & Sons in de binnenstad van Amsterdam, de eerste vestiging buiten België, staat gepland voor eind 2019.

Forbury & Sons opent ook een vestiging aan de Van Diemenstraat 206-380 in Amsterdam.

Reageer op dit artikel