nieuws

Emeritus-hoogleraar: ‘Ontbind contract Zuidasdok’

Projectontwikkeling

Emeritus-hoogleraar: ‘Ontbind contract Zuidasdok’
Zuidasdok a.i.

De enige manier om een een financiële ramp met Zuidasdok te voorkomen is het contract ontbinden.

Dat schrijf Hennes de Ridder, emeritus-hoogleraar Integraal Ontwerpen aan de TU Delft, in een opiniestuk in Cobouw. ‘De snelweg ondergronds maken is de slechts denkbare oplossing.’

De bouwcombinatie van Heijmans, Fluor en Hochtief legde medio juni het werk stil. In mei was al gebleken dat het project duurder en tijdrovender zou worden.

De gemeente Amsterdam probeert het project met een contractwaarde van 1 miljard euro vlot te trekken. Maar volgens De Ridder ligt het voor de hand het contract te ontbinden. ‘De combinatie van de gestapelde besturings- en veiligheidssystemen en de ingewikkelde inpassing, waarbij de mobiliteit en bereikbaarheid gehandhaafd moeten blijven, is echt te moeilijk.’

Drie lagen

De snelweg onder de grond leggen is volgens De Ridder de slechtst denkbare oplossing. ‘Alles wat er nu ligt moet daardoor weg. Het is daardoor de meest gecompliceerde, meeste overlast gevende, meeste tijd vergende, meeste geldverslindende, minst duurzame en de minst adaptieve oplossing.’

De emeritus-hoogleraar denkt dat een nieuw ontwerp met drie lagen effectiever is en minder overlast zal geven. ‘De uit te breiden snelweg wordt omhoog gebracht naar de tweede etage, de uit te breiden bestaande trein- en metro-infrastructuur blijft op de eerste etage en de kabels en leidingen blijven keurig op hun plaats.’

Reageer op dit artikel