nieuws

850 miljoen aan nieuwe projecten in de pijplijn voor NSI

Projectontwikkeling

Kantorenontwikkelaar en -belegger NSI heeft voor het komende decennium voor 850 miljoen euro aan nieuwe projecten op de korrel, zo maakte Bernd Stahli bekend bij de presentatie van de halfjaarcijfers. 

850 miljoen aan nieuwe projecten in de pijplijn voor NSI
Bernd Stahli

NSI had al drie projecten in gedachten voor herontwikkeling, de kantoorgebouwen Laanderpoort, Motion en Centerpoint in Amsterdam. Van de vijf nieuwe projecten bevinden er zich vier in Amsterdam en één in Leiden. ‘Een van de Amsterdamse projecten is Vitrum, waar we van plan zijn een volledige renovatie uit te voeren en verwachten dat we extra meters kunnen toevoegen bij het aflopen van de lease in 2021.’

Projecten partneren

Stahli erkent dat de ontwikkelingspijplijn van 850 miljoen euro aanzienlijk is ten opzichte van de huidige kapitaalbasis. ‘Het is echter niet onoverkomelijk. We hebben een sterke balanspositie en we kunnen projecten timen afhankelijk van onze visie op de cyclus, projectrisico’s en onze kapitaalpositie. We zouden ook kunnen besluiten ook om enkele van de projecten te partneren en/of delen ervan in de loop van de tijd te verkopen, of soms de activa-rotatie verhogen om extra kapitaal vrij te maken voor de pijplijn. In ieder geval zullen we de balans op geen enkel moment belasten.’

Beter rendement

Na twee overnames in het eerste kwartaal voor 28,7 miljoen euro, in Amsterdam en in Leiden, zijn er geen verdere overnames gedaan in het tweede kwartaal. Een bewuste keuze volgens Stahli. ‘We zien bijna alle deals op de markt en blijven geloven dat ons ontwikkelingsprogramma biedt een beter toekomstig rendement, zelfs op een risicogecorrigeerde basis, dan veel van de beste activa die nu op de markt worden aangeboden. Wij voelen geen druk om activa te verwerven om uit te breiden en zullen gedisciplineerd blijven in de allocatie van ons kapitaal. ‘

Exit winkelportefeuille

Recent verkocht NSI nog drie flinke brokken winkelbezit in Den Haag, Rijswijk en Utrecht.  ‘We blijven streven naar verdere verminderingen van onze niet-core beleggingen.  Tegen het einde van het jaar 2019 verwachten we dat de resterende blootstelling aan niet-kernactiva minder zal zijn dan 10% van de totale beleggingsportefeuille.’

De cijfers

NSI zag in het eerste halfjaar de winst per aandeel uitkomen op 1,24 euro, een stijging van 4,5 procent ten opzichte van het eerste halfjaar van 2018. Voor heel 2019 houdt NSI rekening met een winst per aandeel in de range 2,40-2,50 euro.

In het eerste halfjaar daalde de leegstand in het portfolio van NSI naar 12,5 procent, waar dat ultimo 2018 nog 13,8 procent was. Eind 2019 moet het leegstandspercentage zijn gedaald naar minder dan 11 procent.

Reageer op dit artikel