nieuws

Perceel steeds vaker formaat postzegel

Projectontwikkeling

De gemiddelde perceeloppervlakte van Nederlandse tussenwoningen is de afgelopen decennia met 29,7 procent gedaald.

Perceel steeds vaker formaat postzegel

Dit blijkt uit onderzoek afvalrecyclingbedrijf Regiocontainer.nl dat kenmerken van 56.500 te koop en te huur staande woningen van grote vastgoedplatformen voor consumenten analyseerde. De gemiddeld steeds kleinere percelen moeten worden gevuld met steeds meer stenen. De woonoppervlakte steeg sinds de jaren 50 juist met 21,1 procent. Huizen worden dus steeds groter, terwijl tuinen kleiner worden.

Perceel tussenwoning

Sinds 1950 is de gemiddelde oppervlakte constant aan het dalen. In de jaren 50 was de gemiddelde oppervlakte 187,3 m2. Anno 2019 is het perceel van een tussenwoning gemiddeld nog maar 131,7 m2 groot.

Sterkste daling

Per decennium daalt de perceeloppervlakte van tussenwoningen met 5,6 procent. De sterkste daling (11,3 procent) vond plaats tussen de jaren 50 en 60. Ook het huidige decennium daalde de oppervlakte van een gemiddeld perceel van een tussenwoning flink ten opzichte van de voorgaande tien jaar: 7,4 procent.

Gemiddelde woonoppervlakte

Tussen de jaren 60 en 70 was de stijging van de gemiddelde woonoppervlakte het grootst (11,3 procent). Tussenwoningen die gebouwd zijn sinds 2010 zijn juist weer 7 procent kleiner dan woningen met een bouwjaar tussen 2000 en 2009.

Woon-perceel-ratio

De woon/perceel-ratio, het beslag van de woning op het perceel,  is sinds de jaren 50 flink gestegen, van 53,1 procent naar liefst 91,4 procent. De woon/perceel-ratio steeg met gemiddeld 10 procent per decennium. Doordat de woonoppervlakte is gestegen, is er weinig ruimte op het perceel voor een tuin. Tuinen zijn hierdoor relatief gezien steeds kleiner geworden.

Reageer op dit artikel