nieuws

Groene woontoren in Spoorpark Tilburg

Projectontwikkeling

Groene woontoren in Spoorpark Tilburg

Geen 70, maar een groene woontoren van 50 meter hoog. Met dat aangepaste plan voor een woontoren in Tilburg willen ontwikkelaars omwonenden tegemoet komen. 

Mede namens eigenaar Pieter Zeeuwen van het Van Beurdenterrein presenteerde ontwikkelaar Hendrik Roozen aanvankelijk een plan voor een 70 meter hoge toren, tot schrik van omwonenden. In overleg met gemeentelijk stedenbouwkundige Ludo Hermans is nu gekozen voor een aangepaste opzet. Het eigenaarschap is verdeeld over Pieter Zeeuwen en Hendrik Roozen.

In Tilburg wordt de lap grond een gribushoekje of ‘de rotte kies’ genoemd. Vroeger zat er de olieboer Piet van Beurden, midden in de stad. Vandaar de naam ‘Van Beurdenterrein’. Pieter Zeeuwen wilde hier eigenlijk een benzinepomp en een wasstraat vestigen, maar daar streed de gemeente tegen. Als gevolg daarvan ligt het al jaren braak.

Park

Door het burgerinitiatief om een groot park aan te leggen naast de ontwikkeling van de Spoorzone, ligt het de grond plotseling in een park. De gemeente heeft destijds bedongen dat er wel gebouwd mocht worden, om hun bijdrage aan het Spoorpark een beetje terug te verdienen. De woontoren bevat zo’n 74 seniorenappartementen (in een variatie van 80 tot 100 m2) in de middeldure huur. Die krijgen ruime balkons waarin vaste, grote bakken zijn opgenomen, inclusief beplanting. In het lage deel komen 26 appartementen voor starters (50-55 m2) met de mogelijkheid van huurtoeslag. Het is de bedoeling dat jongeren die hier wonen ook diensten verlenen aan de ouderen in de top.

Roozen

Hendrik Roozen, van de Roozen en van Hoppe groep, wordt voor de helft eigenaar van de toren. Een serieueze ontwikkelaar, niet zo bekend in de rest van Nederland, maar wel een grootheid onder de grote rivieren. Hij is ontwikkelaar van de Leyhoeve, het vijf sterren zorgconcept, maar ook bijvoorbeeld van logistieke centra op de Moerdijk.

Roozen spreekt in het Brabants Dagblad van de ‘urban versie’ van kloostergemeenschap Ons Koningsoord in Berkel-Enschot waar jonge bewoners mantelzorg verlenen aan senioren. Dit klooster is pas verkocht aan Catella. ‘Voor de plint denken we aan een campingwinkeltje, een kinderdagverblijf en ontmoetingsruimte. Daar is wekelijks de mogelijkheid voor een drankje en hapje. We hopen dat bewoners van de aangrenzende flats er ook aan mee gaan doen.’

Reageer op dit artikel