nieuws

Eerste steen gelegd voor The Style Outlets in Halfweg

Projectontwikkeling

Eerste steen gelegd voor The Style Outlets in Halfweg
Eerste steen The Style Outlets

Als het weer een gelukbrenger is dan ziet de toekomst er zonnig uit voor The Style Outlets in Halfweg bij Amsterdam. De eerste steen is gelegd en de investeerder willen dat de outlet concreet open gaat in de herfst van 2020. 

Het is het eerste project van Neinver, een Spaanse vastgoedbelegger en ontwikkelaar, in Nederland. Gefinancierd in joint venture met Nuveen, een Amerikaanse pensioenfondsbelegger. Volgens Marcel Herben, manager van The Style Outlets,  is al zeventig procent van de beschikbare ruimte verhuurd.

Het outletcentrum wordt gebouwd op het voormalige industrieterrein van Sugar City in Halfweg, vlakbij Amsterdam. Het eerste winkelcentrum van Neinver in Nederland krijgt een oppervlakte van 18.000 m2 en zal ongeveer 115 winkels herbergen. Plan was eerst 150 maar nu teruggebracht naar 115. Ook is er 1.000 m2 oppervlakte bestemd voor recreatiezones en restaurants met terrassen, passages, tuinen en een kindvriendelijke zone. Daarnaast biedt het winkelcentrum parkeervoorzieningen voor 1.950 auto’s, waarvan 1.450 in het complex zelf en aanvullend nog 500 plaatsen op het Sugar City-terrein. Het horecagedeelte is al helemaal verhuurd, het aanbod is al compleet, volgens The Style Outlets. Het is de zestiende outlet van Neinver.

Wethouder Ruigrok met de zilveren koken

Wethouder Ruigrok met de zilveren koker

Eerste steen

De eerste steen werd gelegd door wethouder Marja Ruigrok, die trots en blij was dat Halfweg zo mooi op de kaart kwam met deze nieuwe ontwikkeling. Ze had meteen de lachers op haar hand: ‘Ik heb lang afgewogen wat ik vandaag zou aantrekken, bij de opening van een design outlet’. De eerste steen was een groot blok beton, waarop symbolisch door Niklas Baldauf van Nuveen, Sebastian Sommer van Neinver en Marcel Herben samen met de wethouder een steen werd gelegd. Ook ging er een  zilveren koker met geluksmunten en twee kranten van de dag mee. Van de kant van de bouwers van UBA kwam wat commentaar op de metselskills van de steenleggers. De blok werd later in de parkeergarages in aanbouw getakeld.

Vergunningen

Al zeven jaar geleden is gestart met de eerste plannen. Het project in Halfweg zou volgens de oorspronkelijke raming van Neinver al in 2018 zijn deuren al openen, maar liep grote vertraging op door juridische procedures en gesteggel over de parkeervoorzieningen. De laatste vergunning kwam drie weken geleden binnen, nu schiet het project uit de grond. In Frankrijk werkt het bedrijf aan haar tweede Franse outletcenter, Alpes The Style Outlets, dat nabij de Zwitserse grens tussen Genève en Lyon ligt. Beide nieuwe locaties moeten dus in 2020 open gaan. Neinver leidt ook, in samenwerking met investeerder 6B47, de Silesia Oulet in Gliwice (Polen). Deze outlet  is inmiddels geopend op 27 maart.

Niet bang voor Rosada

Gevraagd naar de mogelijke concurrentie van The Style Outlets in Halfweg stelde Van Voorst Vader ( MacArthurGlen, eigenaar is van Roermond en Roosendaal) stellig: ‘Ik verwacht daar niet veel van. Neinver is natuurlijk ook een sterke partij maar als het centrum er daar echt gaat komen duurt het nog wel twee tot drie jaar voor het er daadwerkelijk staat. Voor die tijd hebben de grote merken in ons al een voorkeurspartner, wat ons een voorsprong geeft. Bovendien vraag ik me af of er werkelijk behoefte is aan zoveel winkels heel dicht tegen de Amsterdamse binnenstad aan.’ Hoe denkt Ralf Steinebrunner van Neinver over deze uitspraken? ‘We gaan nu in 2020 openen en niet over drie jaar. We hebben nog 12 tot 16 maanden te gaan. Bovendien hebben wij de beste locatie, op 12 minuten van Schiphol en vlakbij Amsterdam. De rest ligt toch te ver weg’. Dat wordt beaamd door de grote investeerder Nuveen, het Amerikaanse pensioenfonds staat er helemaal achter. En:  ‘Neinver heeft de meeste ervaring’,  zegt Niklas Baldauf, de senior portfoliomanager Nuveen Duitsland,  ‘We hebben nog meer plannen in Europa’.

Ontspannen

Center manager van Amsterdam The Style Outlets, Marcel Herben zegt: ‘Dit is de eerste outlet in Nederland die niet afgelegen ligt, maar vlakbij een station. Alle andere liggen toch op minstens een uur rijden van een grote stad. Het is een prachtige omgeving waarbij de oude industriële omgeving van de suikerfabrieken op een prachtige manier verwerkt is. We hebben 115 nationale en internationale merken al binnen, maar ik kan nog niet zeggen welke.’ Hij lacht: ‘Allemaal topmerken natuurlijk’. De outlet wil een dagje uit zijn, waar je helemaal ontzorgd wordt. ‘Geen rommelige en drukke omgeving, maar schoon, fris. Er ligt water bij het winkelcentrum, je kan ook met de boot aankomen, dat is dan weer echt een beleving’. Overigens ligt het water aan de andere kant van de weg, maar Steinebrunner van Neinver zegt: ‘Daar zoeken we een oplossing voor, het past echt in onze filosofie dat mensen als een uitje met een boottocht uit Amsterdam kunnen komen. Ontspannen varen en de omgeving bewonderen en dan goed eten en de beste winkels zien.’ Ziet hij de drukke vrouwen van nu nog wel een hele dag doorbrengen in outletcentrum? ‘Jazeker, we zorgen ervoor dat de kinderen opgevangen worden of dat ze genoeg te doen hebben. De moeders worden volledig in de watten gelegd, een kleine vakantie.’

Herben

Marcel Herben brengt meer dan 15 jaar  retailervaring met zich mee, waaronder managementposities in bedrijven zoals Rituals Cosmetics, waar hij head of Retail in Nederland was, en Swarovski, waar hij verantwoordelijk was voor uitbreiding van de retailsector in de Benelux. Hij is pas kort voor The Style Outlets bezig, recent was hij nog  chief sales officer bij het Nederlandse modebedrijf Vidrea Retail. Óf hij zijn ervaring bij Rituals gebruikt om mensen in de watten te leggen? ‘Jazeker, het wordt een premium omgeving, een onderscheidende ervaring, echt een relaxed dagje uit’.

Foto's

Reageer op dit artikel