nieuws

500 woningen op gewezen kantorenlocatie Dordrecht

Projectontwikkeling

Het moest ooit een nieuwe kantorenlocatie worden maar met de herontwikkeling van de middenzone op het Gezondheidspark en de Sportboulevard tot een nieuwe woonwijk zet de gemeente Dordrecht direct een flinke stap in haar woningambitie.

500 woningen op gewezen kantorenlocatie Dordrecht
Het Gezondheidspark en de Sportboulevard in Dordrecht. Op de centraal gelegen parkeervoorziening en het grasveld daarnaast moeten 500 woningen komen.

De 5 hectare tussen de Sportboulevard (een multifunctioneel complex met onder meer een zwembad een ijsbaan) en het Albert Schweitzerziekenhuis bieden nu nog een verrommelde aanblik. Deels ligt het terrein braak, deels dient het als een parkeervoorziening met 900 plaatsen voor bezoekers van het ziekenhuis en de sportaccommodatie.  Op het terrein is daarnaast nog een overdekte parkeergarage met 600 plaatsen.

Afschrijven op grond

‘Tien jaar geleden lager er ook plannen voor deze locatie’, vertelt projectmanager Karlijn Snel namens de gemeente Dordrecht. Er nog stevig ingezet op kantoren, maar toen stak de crisis een spaak in de wielen. De gemeente heeft toen flink af moeten schrijven op de grond, maar tegelijkertijd voorzag de grond ook in een groeiende behoefte aan parkeergelegenheid door de komst van het nieuwe ziekenhuis en de Sportboulevard.’

Aftrap tijdens Provada

Zo’n vijf jaar geleden kwamen er opnieuw plannen voor de middenzone ter tafel. Dit maal met wonen als uitgangspunt. Inmiddels ligt er bij de gemeenteraad een voorbereidingbesluit. Gaat de raad daarmee akkoord dan schrijft de gemeente Dordrecht per 1 september een open tender uit, waarvoor de verantwoordelijke wethouders al tijdens de Provada symbolisch de aftrap gaven.

4.000 woningen

Grondslag van de tender is een niet al te lang eisen- en wensenlijstje, wat door middel van dialoog met de potentiële ontwikkelaar zo optimaal mogelijk moet worden ingevoerd. De gemeente voorziet twee woongebouwen op het terrein met een binnentuin, elk goed voor zo’n 250 woningen. Met die 500 woningen neemt het college van B & W direct een stevige hap uit de ambitie om nog in de huidige coalitieperiode 4.000 woningen in de Merwestad te realiseren.

Bouw weer opgestart

Hoopvol is wat dat betreft ook dat ontwikkelaar AM de bouw van woontorens aan de Overkampweg weer heeft opgepikt. Na de bouw van de eerste toren met 50 koopappartementen lag het vervolg door de crisis jarenlang stil. In de zomer van 2018 werd de bouw van de tweede toren opgepikt, de derde toren volg daar direct achteraan. Daarnaast wordt er onderzocht wat de voorwaarden zijn om (zorg)appartementen te bouwen op de voormalige ziekenhuislocatie van GGZ-instelling Yulius. Met de al gerealiseerde woontoren van AM gaat het straks op dat deel van het ontwikkelgebied om 300 woningen.

Gemêleerde woonwijk

Onderdeel van het eisen- en wensenlijstje is dat er een minimum percentage vrije sector huur wordt gerealiseerd, net als voor het segment sociale huur. Snel: ‘Dat zijn vinkjes. Daarbinnen kan er gedifferentieerd worden en kun je als ontwikkelaar punten scoren. Het is ons uitgangspunt dat er echt een gemêleerde woonwijk ontstaat.’ Door het nabijgelegen Overkamppark er meer bij te betrekken moet er ook meer groen de nieuwe woonwijk worden ingetrokken.

Eerste paal

De gemeente Dordrecht hoopt dat de eind volgend jaar de eerste paal de grond in gaat. Daarbij zal eerst het achterste complex worden gerealiseerd, met inbegrip van een nieuwe parkeergarage met ongeveer 2.000 plaatsen. In de tussentijd kan de huidige parkeervoorziening op het maaiveld, waar het tweede woongebouw moet verrijzen open blijven.

Reageer op dit artikel