nieuws

Utrecht bekijkt huisvestingsbehoefte 80.000 extra banen

Projectontwikkeling

Utrecht bekijkt huisvestingsbehoefte 80.000 extra banen

Utrecht wil het aantal banen tot 2040 laten groeien met 80.000 en bekijkt welk vastgoedprogramma daarvoor nodig is.

Dat zegt Peter Steijn. De themadirecteur Gezond Stedelijk Leven voor Iedereen van de gemeente Utrecht vertelt hoe de nieuwbouw in een stroomversnelling komt tijdens de rondetafel over kantoorontwikkeling tijdens Provada. Op korte termijn geeft de gemeente meer ruimte voor kantoorontwikkeling zonder voorverhuur, maar het kantoorprogramma blijft ongeveer hetzelfde. Naar de behoefte op de lange termijn loopt een onderzoek, zegt Steijn.

‘Nieuw beleid ter voorkoming van chronisch kantorentekort’

‘Nieuw beleid ter voorkoming van chronisch kantorentekort’

‘De provincie heeft in zijn plannen 585.000 m2 geprogrammeerd tot 2027 en dat is voorlopig ruim voldoende. Als ik conservatief reken, met op elke 20 m2 een werknemer, komen we aan een kleine 30.000 mensen. Maar als we de werkgelegenheid in Utrecht willen laten meegroeien met de groei van de bevolking dan zijn er tot het jaar 2040 veel meer banen nodig: zo’n 80.000. We voeren op dit moment onderzoek uit naar het benodigde programma op de langere termijn. Dat gaat overigens ook over bedrijventerreinen, winkels, wetenschap en informele werkplekken.’

‘Als we vasthouden aan oude regels kunnen we niet adequaat meegroeien met de behoefte. We kunnen dan ook geen metrages verslepen naar locaties in de stad waar ze harder nodig zijn. Zo willen we op Papendorp wat meer wonen toevoegen en op plaatsen als Galgenwaard en de Merwedekanaalzone wat meer werkfuncties. Het gaat er om dat we een aantrekkelijke mix maken op alle plekken. Dat lukt ons niet met deze set strikte regels.’

Reageer op dit artikel