nieuws

Pieter Habets: geen sterk verband tussen crisis en kantorenleegstand

Projectontwikkeling

Pieter Habets: geen sterk verband tussen crisis en kantorenleegstand

De angst dat een wereldwijde economische crisis in Amsterdam tot hoge kantorenleegstand leidt is niet gegrond.

Dat zegt Pieter Habets. De kantorenloods van de gemeente Amsterdam is deelnemer aan de rondetafel over kantoorontwikkeling tijdens Provada. De gemeente maakt ruimte voor de ontwikkeling van 125.000 m2 kantoor per jaar. Dat is een passend programma voor goede en mindere tijden, denkt Habets.

‘Wat de economie zal doen, weten we niet. Maar laten we niet te bang zijn dat een nieuwe economische crisis zal leiden tot een toename van de kantorenleegstand. De afgelopen crisis was dat verband niet zo sterk als wel wordt aangenomen. Tijdens de jaren van wereldwijde economische neergang was de kantorenleegstand in Amsterdam hoog, maar groeide de economie er met gemiddeld twee procent per jaar. De afgelopen drie jaar was dat zelfs drie procent.’

‘Amsterdam heeft 125.000 m2 kantoor per jaar nodig, flexibel en circulair’

‘Amsterdam heeft 125.000 m2 kantoor per jaar nodig, flexibel en circulair’

‘Wat we ook doen is de voorwaarden scheppen voor crisisbestendig en anticyclisch door bouwen. Dit doen we door flexibele kantoren te bouwen, zodat kantoren in de toekomst eenvoudig kunnen worden omgezet naar een andere functie. Bij een economische neergang zou je tijdelijk minder kantoren kunnen bouwen. Maar het is belangrijk om dan niet alles stop te zetten.’

‘We willen huisvesting bieden aan bedrijven in clusters die in Amsterdam al sterk vertegenwoordigd zijn en die de economie van Amsterdam versterken. Zoals internationale en Europese hoofdkantoren, de sector life sciences en health, de creatieve en media sector en de sector tech en telecom.’

Reageer op dit artikel