nieuws

Neprom-prijs naar Strijp-S

Projectontwikkeling

De Neprom-prijs voor locatieontwikkeling 2019 is gewonnen door Strijp-S in Eindhoven.

Neprom-prijs naar Strijp-S
The Fizz Strijp S

De prijs, die voor de achtste keer werd toegekend, wordt uitgereikt aan een gemeente en een marktpartij gezamenlijk, die door goede samenwerking een hoogwaardige locatie hebben gerealiseerd. De Neprom, de vereniging van projectontwikkelaars, wil met de prijs het grote belang van goede samenwerking tussen overheden en marktpartijen voor de hoogwaardige ontwikkeling van locaties onderstrepen.

27 hectare

De winnende locatieontwikkeling Strijp-S betreft een langjarige samen­werking van de gemeente Eindhoven, ontwikkelaar VolkerWessels en de woningcorporaties Sint Trudo en het Woonbedrijf. Het gebied van 27 hectare, aan de rand van de Eindhovense binnenstad was decennialang exclusief werkterrein van Philips.

Nieuwe woningen

In de afgelopen jaren is het gebied herontwikkeld tot een uitnodigend deel van de stad met werkfuncties, stedelijk wonen (meer dan 4.000 nieuwe woningen) en tal van voorzieningen. Door het aanbieden van betaalbare werk- en woonruimte (kraamkamerfunctie) blijft door het nieuwe Strijp-S creatief talent voor de stad behouden.

Geliefd gebied

‘De samenwerkings­partners laten met deze omvangrijke, langjarige gebiedsontwikkeling zien hoe een adaptief plan met sterke kernwaarden en intensieve betrokkenheid van de gebruikers kan leiden tot een aantrekkelijk en geliefd gebied in de stad, waar velen inmiddels ‘thuis’ komen’, aldus het juryrapport.

Andere  genomineerden

De jury benadrukt dat ook de andere genomineerde projecten: Stadshart Lage Zijde (Alphen aan den Rijn met VORM Ontwikkeling), Gasthuyspoort (Breda met Maas-Jacobs Vastgoed), Nieuw Crooswijk (Rotterdam met Woonstad Rotterdam, Heijmans Vastgoed en ERA Contour) en Leidsche Rijn Centrum (Utrecht met Vesteda Project Development en a.s.r. Vastgoed Projecten) goede voorbeelden zijn van hoogwaardige locatieontwikkeling die aansluiten bij de opgaven van deze tijd. In totaal waren er 24 inzendingen.

Reageer op dit artikel