nieuws

Hoezo Brexit? Kantorenbouw Londen ouderwets op stoom

Projectontwikkeling

Hoezo Brexit? Kantorenbouw Londen ouderwets op stoom

Ondanks het beoogde vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie draait de Londense ontwikkelmarkt voor kantoren op volle toeren.

Dat blijkt uit cijfers van Deloitte. De oppervlakte kantoorruimte in aanbouw steeg naar 1,22 miljoen m2 in de periode oktober 2018 tot maart 2019. Dat is 12 procent hoger dan in het voorgaande zes maanden en ruim boven het langetermijngemiddelde van 975.000 m2.

De bouwstarts van kantoren bereikten met 325.000 m2 zelfs het hoogste niveau sinds het eerste kwartaal van 2016, toen het referendum over de Brexit van juni 2016 nog moest plaatsvinden.

Financiële sector

De ontwikkelaars gaan niet over een nacht ijs. Het aandeel voorverhuurde ruimte in de kantoren in aanbouw steeg van 42 procent in het eerste kwartaal van 2016 naar 55 procent in het eerste kwartaal van 2019.

Aan de vraagkant laat vooral de sector technologie, media en telecom (TNT) zich zien. TNT-bedrijven zijn goed voor 220.000 m2 voorverhuurde ruimte, 24 procent meer dan bij de vorige survey. Bij de financiële sector verdween de aarzeling die bij de vorige onderzoeken zichtbaar was. Financiële dienstverleners zijn de toekomstig gebruikers van 195.000 m2 kantoorruimte in aanbouw in centraal Londen. Dat betekent een stijging van 50 procent.

Vertrouwen

‘De opleving van de bouwactiviteit in de aanloop naar de oorspronkelijk geplande vertrekdatum van maart 2019 is opmerkelijk, gezien de omvang van de politieke en economische onzekerheid. Het laat zien dat ontwikkelaars hun bouwplannen niet hebben vertraagd en vertrouwen hebben in de Londense gebruikersmarkt op de lange termijn’, zegt Deloitte.

Wel neemt de totale oppervlakte kantoorruimte die boven de markt hangt af. Inclusief plannen die nog niet in aanbouw zijn, zit er 2,79 miljoen vierkante meter in de pijplijn. Dat is 23 procent minder dan twee jaar geleden.

Ook kwam er in de periode van de survey minder nieuwe kantoorruimte beschikbaar. De oppervlakte aan opgeleverde kantoorruimte daalde met 50 procent naar 195.000 m2 na een historisch hoogtepunt in de voorgaande periode.

Reageer op dit artikel