nieuws

Edge: berekeningen kantoorvraag geven geen werkelijk inzicht

Projectontwikkeling

Edge: berekeningen kantoorvraag geven geen werkelijk inzicht

Berekeningen van de kantorenvraag tot op het niveau van gemeentelijke submarkten geven geen inzicht in de werkelijke behoefte. Kijk liever of bestaande panden aansluiten op de vraag van eindgebruikers.

Dat zegt Boudewijn Ruitenburg. De chief operating officer van ontwikkelaar Edge Technologies is deelnemer aan de rondetafel van Vastgoedmarkt tijdens Provada over kantoorontwikkeling op risico.

Wat je creëert, is een knellend kader

‘Met een kwantitatieve benadering van de behoefte aan kantoorruimte heb ik niet zoveel. Ik zie beleidsmakers (…) de kantoorbehoefte zelfs uitrekenen tot op het niveau van een subkantorenmarkten van gemeenten. Ik denk niet dat je op die manier werkelijk inzicht krijgt in de behoefte. Wat je creëert, is een knellend kader.’

Bovenkant bedienen

‘Ik geloof in kwaliteit. De stad bouw je voor eeuwig, daarom moet je kantoren op een zorgvuldige manier toevoegen. Kijk of leeftijd en omvang van de bestaande panden aansluiten op de vraag van eindgebruikers. Dat geeft een beter inzicht in de vraag naar nieuwe kantoren. Eindgebruikers kun je het best aan de bovenkant van de markt bedienen. Tegelijkertijd moet je aan de onderkant van de markt kantoorruimte onttrekken of herontwikkelen. Zo houd je de markt gezond.’

‘Wij richten ons op organisaties die een kantoor inzetten om de productiviteit te verbeteren en talent te trekken en te binden. De indeling moet geschikt zijn voor flexibel en activity based werken. Op het gebied van duurzaamheid verlangen onze klanten circulariteit en minimaal energieneutraliteit. Die kantoren ontwikkelen we op de belangrijkste knooppunten van openbaar vervoer.’

Zie ook de Provada-special van Vastgoedmarkt, die 29 mei verschijnt.

Reageer op dit artikel