nieuws

Plannen voormalige NUON-terrein Zaandam goedgekeurd

Projectontwikkeling

Plannen voormalige NUON-terrein Zaandam goedgekeurd
De Industrieel

Deze plannen voor het voormalige Nuon terrein zijn door de gemeente Zaanstad goedgekeurd. Het project krijgt de naam De Industrieel en is geïnspireerd op de industriële omgeving van de Zaanoevers.

Verwelius Zaanoever is eigenaar van het voormalige Nuon-terrein. Zij hebben de ontwikkeling van het project gedaan en gaan ook De Industrieel bouwen. In samenwerking met het supervisieteam van de gemeente Zaanstad met daarbij de architecten/stedenbouwkundigen Sjoerd Soeters, Onno Vlaanderen en Frits Palmboom, het architectenbureau Mies en Verwelius is een gezamenlijke opzet tot stand gekomen. De Industrieel zal bestaan uit twee appartementengebouwen (met appartementen van ca. 60 tot ca. 140 m2), zeven grote herenhuizen, twee penthouses (van meer dan 200 m2) en een vrijstaande villa.

Appartementengebouwen

Het grotere appartementengebouw telt acht bouwlagen met daaronder ruimte voor parkeren en bergingen. Het wordt uitgevoerd in donkergekleurd metselwerk met grote leefbalkons/terrassen. De binnenzijde krijgt een lichtere uitstraling. De penthouses staan op het dak van dit gebouw en zijn geïnspireerd op de technische huisjes die op het dak van de gasfabriek stonden. Het tweede appartementengebouw staat haaks op de Westzijde op een verhoogde plint. Ook deze appartementen hebben grote leefbalkons. De gevels worden uitgevoerd in een lichtere kleur metselwerk met contrasterende kozijnen.

Herenhuizen en villa

De herenhuizen hebben vier woonlagen met daaronder ruimte voor parkeren en krijgen elk hun eigen uitstraling. De grote tuin loopt door tot aan de oever van de Zaan. Voor de vrijstaande villa is gekozen voor een klassieke uitstraling, uitgevoerd in metselwerk met verschillenden ornamenten. Indelingen en koopprijzen De definitieve indelingen en koopprijzen van de verschillende woningen zijn op dit moment nog niet bekend. Zodra dit wel het geval is zullen deze worden gecommuniceerd.

Voormalige gasfabriek

In 2017 tekenden de gemeente Zaanstad en Verwelius Zaanoever, eigenaar van het voormalige NUON-terrein, een overeenkomst met afspraken over de ontwikkeling van het perceel. Hier, aan de Westzijde in Zaandam, was tot 1952 een gasfabriek gevestigd. Begin van deze eeuw is de grond gesaneerd.

Reageer op dit artikel