nieuws

Ollongren: 146 woningen Soesterberg voorbeeld van de Crisis en Herstelwet

Projectontwikkeling

Een versnelde uitvoering van een bouwproject waarbij goed gebruik is gemaakt van de Crisis en Herstelwet wordt de bouw van 146 woningen bij Soesterberg genoemd.

Ollongren: 146 woningen Soesterberg voorbeeld van de Crisis en Herstelwet
Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken)

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken geeft op woensdag 3 april 2019 feestelijk het startsein voor de bouw en Syntrus Achmea Real Estate & Finance verwierf de woningen voor Pensioenfonds van de Metalektro (PME). De minister komt op uitnodiging van de gemeente Soest omdat de woningen op Soesterberg een voorbeeld zouden zijn van het gebruik van de Crisis en Herstelwet (Chw).

Crisis en herstelwet

Bouwprojecten die geheel of gedeeltelijk voorzien in ten minste 12 en maximaal 2.000 nieuwe woningen met twee ontsluitingswegen (art. 2.9 lid 1 sub a onder 1°), komen in aanmerking. Bij projecten die in elkaars nabijheid liggen moet naar het totaal aantal woningen gekeken worden bij de vraag of dit instrument gebruikt kan worden (art. 2.9 lid 2). De woningen worden gebouwd op een voormalig bedrijventerrein. De Chw is gebruikt omdat er bedrijven weggekocht, verplaatst en ingepakt moesten worden. Alle hindercirkels werden zo opgelost en daardoor kan de bouwstart beginnen. De Gemeente Soest heeft dit project zelf getrokken, en haar woordvoerder zegt dat deze wet een mooie tool is geweest bij de projectontwikkeling. Dit is dus niet op de vliegbasis zelf, daar is de provincie nog druk bezig met de voorbereiding van de bouw van nog meer woningen.

Oplevering 2020

De 105 appartementen en 41 eengezinswoningen van PME plus acht koopwoningen maken deel uit van een omvangrijke gebiedsontwikkeling vlakbij de voormalige vliegbasis Soesterberg. Daarbij wordt een verouderd bedrijventerrein getransformeerd naar een nieuwe woonomgeving. De eerste oplevering vindt plaats in het eerste kwartaal van 2020. In totaal worden er op en bij de voormalige vliegbasis, die in 2008 werd gesloten, ruim 400 woningen gerealiseerd. ‘Met deze acquisitie voegt PME duurzame, betaalbare woningen op een aantrekkelijke locatie toe aan haar portefeuille’, zegt Marcel Andringa, uitvoerend bestuurder Vermogensbeheer. ‘Wij kijken er naar uit om de minister in Soesterberg te ontmoeten. We lichten dan graag toe welke rol institutionele beleggers als PME kunnen spelen op de woningmarkt. PME wil graag meer in woningen investeren, maar loopt hierbij tegen diverse knelpunten aan die we graag met de minister bespreken.’ De woningen van PME worden gerealiseerd door Smink Infra Nijkerk en Van Wijnen, waarbij Lakenvelder Investment Group in samenwerking met Ovile hebben geparticipeerd in de totstandkoming van de plan- en projectontwikkeling.

Reageer op dit artikel