nieuws

Fittie tussen bedrijven en woningbouwplanners in Amsterdam

Projectontwikkeling

Fittie tussen bedrijven en woningbouwplanners in Amsterdam
Westelijk Havengebied Amsterdam

Ondernemingen hebben voor circa 500 miljoen aan investeringen opgeschort toen ze ruim anderhalf jaar geleden voor hun gevoel overvallen werden door de plannen voor woningbouw in het Westelijk Havengebied in Amsterdam.

Dat zegt Kees Noorman van de Amsterdamse ondernemersvereniging Oram, in het Financieele Dagblad. Hoewel sindsdien de investeringen in het gebied weer op gang komen, blijven er grote zorgen over de toekomst. De reden voor de bevriezing van de investeringen: er zijn 40.000 tot 70.000 woningen gepland in het gebied binnen de stadsgrenzen van Amsterdam, ten zuiden van het Noordzeekanaal, waar van oudsher industrie zit. Door de woningbouw is onduidelijk hoeveel plek er voor industrie en andere productiebedrijven overblijft.

Transformatie? Noem het sanering

Noorman gruwt van termen als ‘oude bedrijfsterreinen’ en ‘transformatie’, die opduiken in de plannen voor woningbouw, zo zegt hij in het FD. Sommige terreinen zijn wellicht oud, maar  functioneren goed. ‘En als een term als transformatie gebruikt wordt in combinatie met plannen voor dichte bebouwing, dan gaat het eigenlijk om sanering. Productiebedrijven zitten dan al snel in de weg. Het is een cruciale stap om dit soort zaken goed uit te werken, anders worden plannen slecht uitvoerbaar.’

In een poging de negatieve gevolgen van de woningbouwplannen voor de bedrijvigheid te beperken, lanceert de ondernemersvereniging deze woensdag een platform voor het bedrijfsleven. Het participatieorgaan is bedoeld om in vroeg stadium met de gemeente te overleggen als er bouwplannen zijn. De gemeente weet dan wat er leeft bij het bedrijfsleven en kan bijvoorbeeld ruimte vrijhouden of alternatieve locaties beschikbaar te stellen.

Oram-directeur Noorman beklemtoont dat het bedrag van 500 miljoen euro aan uitgestelde investeringen niet uit de lucht is gegrepen. ‘Dat is wat ik heb teruggehoord van ondernemingen. Het zijn investeringen van bedrijven of hun buitenlandse moeders die nu niet in Amsterdam plaatsvinden en mogelijk weglekken naar andere locaties.’ Hij wijst op een ander nadelig effect van de planvorming: de bedrijven worden zelf ook minder waard. Noorman: ‘De manier waarop bedrijven overvallen zijn, is slecht voor het ondernemersklimaat.’

Reageer op dit artikel