nieuws

Amsterdam wil 500.000 m2 kantoor erbij in vier jaar

Projectontwikkeling

Amsterdam wil 500.000 m2 kantoor erbij in vier jaar

Amsterdam wil de komende vier jaar 500.000 m2 aan nieuwe kantoren laten ontwikkelen, 125.000 m2 per jaar.

Dat staat in de nieuwe kantorenstrategie 2019-2026 die het stadsbestuur heeft vrijgegeven voor consultatie. ‘Bedrijven zijn belangrijk voor de stad want ze zorgen voor werkgelegenheid en trekken ook weer andere bedrijven aan’, zegt wethouder Udo Kock (Economische Zaken en Zuidas). ‘Het gaat goed met de Amsterdamse economie en dat vraagt om veel extra kantoren de komende jaren. Amsterdam gaat 500.000 m2 aan kantoren bijbouwen door gronduitgifte en marktontwikkelingen voor kantoren te stimuleren.’

Kantoormilieus Amsterdam

Gronduitgifte voor kantoren kan niet alleen via tenders maar ook door direct, op basis van de hardheidsclausule. Zoals is gebeurd voor de bouw van het nieuwe kantoor van de EMA, (European Medicines Agency). Die clausule wil de gemeente vaker toepassen voor de vestiging van internationale en Europese hoofdkantoren, creatieve industrie en media, life sciences & health en technologie en telecom.

Ook wil Amsterdam initiatieven van marktpartijen ondersteunen. De stad zet stedenbouwkundigen, projectmanagers en andere deskundigen in voor nieuwe kantoorontwikkelingen en helpt zo ontwikkelaars met het bouwen en herontwikkelen van kantoren, bijvoorbeeld in de gebieden Arenapoort, Amstel III en Sloterdijk Centrum.

Amsterdam heeft 7 miljoen m2 kantoor. De leegstand halveerde in vier jaar van 18 procent in 2015 naar 8,8 procent nu. Ontwikkelingen duren vanaf het publiceren van de tender of initiatief tot oplevering al snel vier jaar. Voor de periode 2023-2026 is het dus nodig dat er nu plannen worden gemaakt, stelt het stadsbestuur. De gemeenteraad bespreekt de kantorenstrategie op 17 april in de commissie Ruimtelijke Ordening.

Reageer op dit artikel