nieuws

Woningen, winkels en horeca in oude Bredase postkantoor

Projectontwikkeling

Woningen, winkels en horeca in oude Bredase postkantoor
Postkantoor Oude Vest Breda, bron: Wikipedia

Een supertrotse Kris Maas kondigt op de regionale media de verbouwing van het oude postkantoor in Breda aan. Het PTT-paleis aan de Oude Vest wordt herontwikkeld tot een groot appartementencomplex, waar ook ruimte is voor winkels, horeca en kantoren. De Zundertse projectontwikkelaar Maas-Jacobs wordt de nieuwe eigenaar.

Er is  een voorbehoud omdat Maas-Jacobs alleen kan bouwen als het bestemmingsplan gewijzigd wordt. Omdat tijdens het verkoopproces overlegd is met de gemeente, lijkt dat geen onoverkomelijke kwestie.

WonenBreburg kocht het postkantoor in 2005. De woningcorporatie wilde inspelen op de plannen om op de achterliggende Mols-parking een woon- en winkelcomplex te realiseren.  Dat project is echter nooit van de grond gekomen. Het gebouw was de afgelopen tien jaar vooral een pleisterplek voor bedrijfjes die er tijdelijk ruimtes huurden. Sinds 2018 staat het pand leeg, omdat WonenBreburg toen de tender startte voor de verkoop. Uit circa tien partijen is Maas-Jacobs nu als koper naar voren gekomen.

Huur- en koopwoningen

Het gebouw krijgt volgens het voorlopige plan ongeveer honderd huur-en koopwoningen. Daarvan vallen er 22 in de categorie sociale huur. Volgens een WonenBreburg-woordvoerder gaat de corporatie die woningen straks zelf verhuren. De andere woningen worden een mix van middeldure en duurdere woningen, zegt Kris Maas van Maas-Jacobs in BN De Stem. ‘De woningen zullen ook qua uitstraling divers zijn, want een deel komt in de bestaande monumentale bouw. Een andere deel wordt nieuwbouw omdat we ook stukken van het gebouw willen slopen.’Op de verdiepingen komt een beperkt aantal kantoren. Voor de bewoners komt onder het gebouw een parkeerkelder.’ Toch gaat de gemeente ook onderzoeken of de Mols-parking, nog opgeknapt kan worden. Natuurlijk komt er ook een plint met horeca en winkels, die aansluit bij de huidige verbouwing van de naastgelegen Houtmarktpassage.

Samen met SDK

Maas-Jacobs won de tender, maar gaat naar alle waarschijnlijkheid samenwerken met SDK (onderdeel van VolkerWessels) uit Eindhoven, dat eveneens meedeed aan de prijsvraag van WonenBreburg. Maas geeft aan dat de omvang van het project een reden is. ‘Maar we werken wel vaker samen, zoals Kerry met NBU (Nibb-itfabriek, red). We doen liever iets voor vijftig procent, dan helemaal niet,’ zo zegt hij op BredaVandaag.  ‘Maar het plan moet eerst formeel zijn. Het gebouw is nu postkantoor, de bestemming moet veranderd zijn. Daarover zijn uiteraard al wel gesprekken geweest met de gemeente.’

Druk

Maas-Jacobs is nu bezig met het omvormen van de Houtmarkt tot een attractief winkelgebied. Eerder kocht het bedrijf ook de oude rechtbank. De winkels van de Houtmarkt aan de Kerkstraat kunnen nu op de juiste plek  deuren krijgen.  ‘Dan kun je daar meteen een winkelstraat maken. Nu moeten er auto’s in om richting binnenplaats van de Oude Vest te gaan, dat hoeft straks niet meer. De doorgang richting de parkeerkelder van de Houtmarkt blijft wel. Of het uiteindelijk honderd woningen worden, of iets meer, dat hangt van een aantal factoren af. Onder meer van of en wat er gesloopt gaat worden en of daar nieuwbouw komt. ‘Het oudste stuk aan de Oude Vest blijft sowieso staan. We zijn aan het onderzoeken wat we kunnen transformeren. Als er gesloopt gaat worden, dan is dat aan de kant van de Kerkstraat en de Akkerstraat,’ zegt Maas op BredaVandaag. Maas is een snel stijgende ster, in 2017 won hij de Stib-award samen met René Maas.

Volgens Maas betekent deze ontwikkeling een opwaardering van het gebied: ‘De gemeente is natuurlijk al bezig met de Oostflank met meer groen. Wij kijken nu ook naar hoe kun je de oversteek van de Halstraat naar Kerkstraat optimaal kunt maken.’ Het postkantoorgebouw is een carré met een binnenplaats. De zijden aan de Oude Vest en Keizerstraat blijven grotendeels intact, terwijl de zijden van de Akkerstraat en Kerkstraat deels gesloopt worden. De herontwikkeling start waarschijnlijk pas over twee tot drie jaar omdat er nog de nodige procedures gevolgd moeten worden.

Reageer op dit artikel