nieuws

Transformatie havengebied: kickstart zet de toon

Projectontwikkeling

Hoe krijg je een mega ontwikkelvisie als het Amsterdamse Haven-Stad in de hearts and minds van vastgoedbeleggers en andere stakeholders? Door gewoon te beginnen, stelt de Deense architect Rita Justesen.

Transformatie havengebied: kickstart zet de toon
Rita Justesen

Een international panel was namens het Urban Land Institute (ULI) eind februari voor een midweek neergestreken in Amsterdam om zijn visie te geven op gebiedsontwikkeling Haven-Stad. In het havengebied in het Noord-Westen van de stad moeten (haven)bedrijven de komende decennia plaats maken voor 40.000 tot 70.000 woningen.

Rita Justesen was een van de panelleden. Zij geeft als hoofdarchitect leiding aan het ontwikkelbedrijf By & Haven van de gemeente Kopenhagen. Op kleinere schaal dan in Amsterdam wil de Deense hoofdstad het noordelijk havengebied Nordhavn transformeren tot een dynamisch woon- en recreatiegebied van 3 miljoen vierkante meter.

HafenCity Hamburg

Een van de belangrijkste voorwaarden voor het realiseren van een dergelijk groot project is de mogelijkheid om risico’s te kunnen delen. Daarvoor zijn volgens Justesen het realiseren van vertrouwen en leiderschap, controle, betrouwbaarheid en transparante financiën belangrijke elementen. ‘Dat is soms een zaak van lange adem. In Hamburg is de ontwikkeling van HafenCity tot een woongebied al veertig jaar aan de gang.’

Gebrek aan vertrouwen grootste uitdaging ontwikkeling Haven-Stad

Gebrek aan vertrouwen grootste uitdaging ontwikkeling Haven-Stad

Holistisch ontwerp

Wat volgens Justesen helpt om het traject te versnellen is de oprichting van een separaat ontwikkelbedrijf. ‘Hierdoor hebben we de aanleg van een nieuwe metrolijn kunnen pushen. Die ligt er nu al in 2021, vier jaar eerder dan oorspronkelijk voorzien.’ Nordhavn wordt holistisch ontworpen, alle verschillende voorziene elementen in het nieuwe woongebied worden nu al ingetekend en gerealiseerd. ‘Daardoor hebben we van de 3 miljoen vierkante meter nu al 300.000 vierkante meter ingevuld.’

Signature projects

Kickstartprojecten zorgen volgens haar ook voor vertrouwen. ‘Het is belangrijk om als eerste te kiezen voor signature projects die de toon aangeven, bijvoorbeeld door transformatie van gebouwen tot woningen. Daarvoor krijg je misschien niet de hoogste huur, maar geef je wel een voorbeeld. Dat bereik je bijvoorbeeld ook met het realiseren van een supermarkt en hoe je omgaat met de publieke ruimte.’

Reageer op dit artikel