nieuws

Alkmaar verbouwt stadskantoor om dienstverlening te verbeteren

Projectontwikkeling

Alkmaar verbouwt stadskantoor om dienstverlening te verbeteren
Groen en veel licht, foto Marcel van den Burg

De gemeente Alkmaar heeft onlangs haar stadskantoor verbouwd om de meest innovatieve 100.000+ gemeente van Nederland te worden op het gebied van dienstverlening en onderlinge samenwerking.

Hiervoor is een organisatieontwikkelplan opgesteld, maar was het aanpassen van de huisvesting ook nodig. Zo zijn er twee grote vides in het langgerekte gebouw aangebracht om de verdiepingen met elkaar te verbinden en eenheid te creëren. Proof of the sum, een Amsterdams bureau voor interieurarchitectuur, deed het ontwerp en besloot onder andere het CO2-neutrale, gietvloergelijkende Marmoleum Concrete  toe te passen dat mooi matcht met het lichte, meest witte en vooral ook open en duurzame nieuwe interieur.

Ambtenaren de trap op laten rennen

Kort samengevat, was de opdracht het creëren van een flexibele, duurzame werkomgeving die een efficiënte en effectieve manier van werken stimuleert en die de identiteit van de organisatie uitdrukt en versterkt. Daarnaast moesten alle medewerkers, 600 in totaal, samengebracht worden op een locatie die nu 4500 vierkante meter beslaat. Het ontwerp omarmt de principes van zowel ‘Het Nieuwe Werken’ als ‘Activity Based Working’. Zo speelt het verloop van de werkdag van de verschillende medewerkers een grote rol in de inrichting. De plekken waar iedereen bijna elke dag komt zoals het netwerkcafé, het leercentrum, de kluisjes en de vergaderfaciliteiten zijn verticaal verspreid over het gebouw. Als gevolg daarvan gebruikt elke medewerker het hele gebouw op een dag, waardoor de kans op ontmoeting en synergie toeneemt, en mensen ook bewegen. Grenzend aan de hierboven genoemde gemeenschappelijke ruimtes zijn de werkplekken met ruimtes voor individueel werk dat concentratie vereist, teamwerk, zogenaamde touchdown-zones en vergaderfaciliteiten. De mogelijkheid van thuiswerken is vanzelfsprekend meegenomen in het ontwerp, want de gemeente wil dat haar werknemers daar werken waar de productiviteit het hoogst is.

Foto's

Reageer op dit artikel