nieuws

Utrecht wil kantoorontwikkeling op risico

Projectontwikkeling

Kantoorontwikkelingen op de beste locaties in de stad Utrecht moeten veel sneller van de grond komen.

Utrecht wil kantoorontwikkeling op risico

Dat is de inzet van de nieuwe strategie van de gemeente Utrecht voor de kantorenmarkt. Het gemeentebestuur zoekt ruimte voor tienduizenden banen in de stad. Die ruimte komt er niet als bedrijven zich lang van te voren moeten vastleggen op de afname van nieuw te bouwen te kantoor. Ondernemingen willen kunnen meegroeien en krimpen wanneer projecten daar om vragen.

‘De tijd lijkt voorbij dat bedrijven nog lang lopende verplichtingen kunnen aangaan voor een nieuwbouwpand. In onze oude aanpak was de voorverhuureis juist gebaseerd op lange verplichtingen’, stelt de gemeente. ‘Die oude aanpak remt inmiddels de gewenste ontwikkelingen op onze beste locaties sterk af.’

Eisen voor voorverhuur bij kantoorontwikkelingen worden als het aan de gemeente ligt soepeler. Toevoeging kan nu alleen in het stationsgebied, Leidsche Rijn Centrum en Papendorp en dat onder de voorwaarde dat 75 procent van te bouwen kantoorruimte verhuurd is. De voorverhuureis vervalt bij minder dan 2,5 procent leegstand in een gebied.

Dat plaveit de weg voor ontwikkelingen op risico bij Hoog Catharijne en de Jaarbeurs (1,5 procent leegstand), de rest van het centrum (0,7 procent leegstand) en Leidsche Rijn (0,0 procent).

Bij een leegstand tussen 2,5 procent en 5 procent is 50 procent voorverhuur genoeg. De eis van 75 procent voorverhuur is alleen nog van kracht bij een leegstand hoger dan 5 procent. zoals in Papendorp (10,5 procent leegstand). De mogelijkheid van kantoorontwikkeling op andere locaties bekijkt de gemeente nog.

De leegstand in Utrecht bedroeg 5,6 procent aan het einde van het derde kwartaal van 2018. De gemeente verwacht een verdere daling. Met de nieuwe strategie loopt de stad vooruit op een wijziging van de Ruimtelijke Strategie Utrecht 2040 door de provincie.

Reageer op dit artikel