nieuws

Ruimere woning moet social climber op Zuid houden

Projectontwikkeling

Het is één van de grote uitdagingen bij het upgraden van Rotterdam-Zuid in de vaart der volkeren: zodra inwoners een stap op de sociale ladder maken trekken ze naar een andere gemeente. De reden? Te weinig grotere woningen. Samenvoeging van beneden- en bovenwoningen en sloop moeten de social climbers meer woonruimte bieden.

Ruimere woning moet social climber op Zuid houden

Met een subsidieregeling voor het vergroten of samenvoegen van huizen in zeven wijken in Rotterdam Zuid wil de gemeente Rotterdam de woningvoorraad gevarieerder maken. Dat staat in het werkprogramma voor het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid (NPRZ) dat wethouder Kurvers (Bouwen) en Marco Pastors (directeur NPRZ) gisteren presenteerden. De subsidie om woningen samen te voegen moeten helpen om bijvoorbeeld van een beneden en een bovenwoning één groot huis te maken. Rotterdam-Zuid telt 6.000 van die ‘BeBo’s’. De subsidie is ook bedoeld voor bewoners die hun huis met minimaal 20 vierkante meter willen uitbreiden.

‘Stoken voor de buren’

De subsidieregeling is speciaal voor huizen in de Afrikaanderwijk, Bloemhof, Carnisse, Feijenoord, Hillesluis, Oud-Charlois, Landbouwbuurt en de Tarwewijk. Pastors is blij met deze aanpak. ‘We zien een groot deel van de bewoners vertrekken uit Zuid zodra ze het sociaal-maatschappelijk beter krijgen. Die mensen vertrekken dan naar gemeenten waar ze wél die grotere woning vinden. We zijn dus eigenlijk aan het ‘stoken voor de buren.’

Sloop en nieuwbouw

Naast onderhoud en renovatie van bestaande woningen, zijn er ook gebieden waar sloop en nieuwbouw plaatsvindt om het woningaanbod te verbreden. De sloop- en nieuwbouwprojecten liggen onder andere in de Mijnkintbuurt, Dahliablok, De Urkersingel, en de Tweebosbuurt. Daar waar gesloopt wordt, worden ruimere woningen teruggebouwd. Ook de buitenruimte en de winkelstraten worden aangepakt. ‘Een huis is pas een thuis als het in een fijne omgeving staat’, aldus wethouder Kurvers. ‘Als je de boodschappen dichtbij kunt doen, op de fiets of lopend naar je werk kunt en in de buurt leuke cafés of restaurants hebt.’

Stadionpark en Rijnhaven

In de periode 2019 tot en met 2022 is er in Rotterdam Zuid op grote schaal nieuwbouw. In totaal komen er in en rondom het NPRZ-gebied 4.000 woningen bij op terreinen die voorheen een andere bestemming hadden. Daarnaast zijn er nog toekomstige ontwikkelingen zoals het Stadionpark en de ontwikkeling van de Rijnhaven waar ook vele nieuwe huizen worden gebouwd.

Reageer op dit artikel