nieuws

‘Eis voorverhuur kantoor alleen tijdelijk schrappen’

Projectontwikkeling

Als de voorverhuureis voor kantoorontwikkeling van tafel moet, laat het dan eerst voor een korte periode zijn en alleen op de beste locaties.

‘Eis voorverhuur kantoor alleen tijdelijk schrappen’
Frank van Blokland, directeur van IVBN

Die wenk krijgt de gemeente Utrecht van IVBN. de vereniging van institutionele vastgoedbeleggers in Nederland. Utrecht wil groen licht geven voor kantoorontwikkeling op risico in gebieden met leegstand lager dan 2,5 procent. Volgens IVBN is een automatische koppeling gevaarlijk omdat de kantorenmarkt nog fragiel is.

‘Als je het doet, doe het dan selectief en doe het tijdelijk. Begin voor een periode van zes tot twaalf maanden en kijk hoe dat gaat. Een beetje nieuwbouw is goed, maar je moet uitkijken met wat je doet. Het is waar dat Utrecht een gezondere kantorenmarkt heeft dan steden als Rotterdam en Den Haag. Dat komt juist door het voorzichtige beleid dat de gemeente heeft gevoerd’, zegt Frank van Blokland, directeur van IVBN.

Van Blokland plaatst kanttekeningen bij het gebruik van leegstandscijfers om te bepalen of nieuwbouw op risico mag gebeuren. ‘Leegstandscijfers zijn niet zo eenduidig als ze lijken. Verschillende onderzoekers hanteren verschillende definities en bakenen locaties anders af.’ Bovendien zeggen leegstandcijfers niet alles over de behoeften van kantoorgebruikers, zegt Van Blokland. ‘Een gebruiker van 5.000 m2 kan naar 7.000 m2 willen of juist naar 3.000 m2.’

Eisen voor voorverhuur bij kantoorontwikkelingen worden als het aan de gemeente ligt soepeler. Toevoeging kan nu alleen in het stationsgebied, Leidsche Rijn Centrum en Papendorp en dat onder de voorwaarde dat 75 procent van te bouwen kantoorruimte verhuurd is. De voorverhuureis vervalt bij minder dan 2,5 procent leegstand in een gebied.

Dat plaveit de weg voor ontwikkelingen op risico bij Hoog Catharijne en de Jaarbeurs (1,5 procent leegstand), de rest van het centrum (0,7 procent leegstand) en Leidsche Rijn (0,0 procent). Met de nieuwe strategie loopt de stad vooruit op een wijziging van de Ruimtelijke Strategie Utrecht 2040 door de provincie.

Reageer op dit artikel