nieuws

CDA Noord-Holland wil af van adviescommissie ruimtelijke ontwikkeling

Projectontwikkeling

Het CDA in de provincie Noord-Holland wil af van de provinciale Adviescommissie Ruimte Ontwikkeling (ARO). Het voorstel staat in het verkiezingsprogramma van het CDA Noord-Holland voor de aankomende Statenverkiezingen en moet bijdragen aan een versnelling van de nieuwbouw in de provincie.  

CDA Noord-Holland wil af van adviescommissie ruimtelijke ontwikkeling
Dennis Heijnen, fractievoorzitter CDA Noord-Holland. Foto: Tessa Bruggink

Volgens CDA-lijsttrekker Dennis Heijnen is de woningmarkt met afstand het belangrijkste onderwerp van de komende provinciale verkiezingen. ‘Wij willen snel, meer woningen in de hele provincie. Dat andere politieke partijen de woningbouw dwars zitten is een kwalijke zaak.’

Binnenstedelijk bouwen

Volgens Heijnen, in het dagelijks leven beleidsmedewerker bij het Verbond van Verzekeraars, wordt er in de provinciale politiek veel te lang gesproken over de wens om binnenstedelijk te bouwen of juist buiten de ‘rode contouren’.  ‘Niet erg dat die discussie gevoerd wordt, maar laten al die politici ook eens verder denken’,  aldus Heijnen. ‘Je zult maar jaren moeten wachten tot je eindelijk samen kunt gaan wonen, of tot je na een scheiding een eigen huis kunt vinden. In het perspectief van de woningnood is het politieke gesprek over de keuze van bouwlocaties te tijdrovend. Het CDA wil van dat gedoe af.’

Ollongren prefereert binnenstedelijke nieuwbouw boven buitengebied

Ollongren prefereert binnenstedelijke nieuwbouw boven buitengebied

Het verkiezingsprogramma bevat tal van voorstellen om provinciale blokkades weg te nemen en regels voor woningbouw te versnellen. Zo wordt er als het aan het CDA ligt waar nodig en gewenst gebouwen aan de rand van stad en dorp bijvoorbeeld. Meer concreet wil de partij af van de provinciale ARO-commissie. Deze toetst tot nu nog de ruimtelijke plannen nadat de betrokken gemeente er een oordeel over heeft gegeven.

Bescheiden rol

Op 20 maart zijn de Statenverkiezingen. Het CDA speelt nu nog met 5 zetels een bescheiden rol in Provinciale Staten van Noord-Holland. Wel zit de partij met één vertegenwoordiger in Gedeputeerde Staten.

Reageer op dit artikel