nieuws

Woontorens op plek HBG in Rijswijk

Projectontwikkeling

Op de plek van het oude hoofdkantoor van Hollandse Beton Groep (HBG) – tegenover winkelcentrum In de Bogaard – in Rijswijk moeten vijf woontorens komen. In de torens is plek voor 550 woningen.

Woontorens op plek HBG in Rijswijk

KuiperCompagnons heeft in opdracht van de gemeente het stedenbouwkundig plan en de verbeelding gemaakt en is momenteel betrokken bij het beeldkwaliteitsplan, meldt De Architect. Het terrein is eigendom van vastgoedvermogensbeheerder Syntrus Achmea Real Estate & Finance.

Oorspronkelijk stonden er zes nieuw flats gepland op die plek. Na de presentatie van deze plannen in 2016 en een inspraakronde is het ontwerp terug naar de tekentafel gegaan. Nu ligt er een plan met vijf, minder hoge, woontorens met daartussen rond de dertig stadswoningen en ruimte voor 550 parkeerplaatsen.

De groenruimte is in het stedenbouwkundig plan en landschap (ontworpen door Stijlgroep) opgevat als een ecologisch openbare ruimte waarbij de entrees van alle woningen in het groen liggen. Binnen het blok komt een verhoogde daktuin.

De HBG-locatie ligt in de Ministerbuurt, onderdeel van de wijk Steenvoorde-Noord. Dat is de grootste woonwijk van de stad en ligt aan de westkant van de gemeente. De wijk bestaat uit de buurten Strijp,  Presidentenbuurt, Ministerbuurt en Overvoorde. Overvoorde maakt onderdeel uit van de landgoederenzone, welke dient als groene long en bufferzone tussen Rijswijk en Den Haag. Aan de westzijde sluit Steenvoorde-Noord direct aan, aan de wijk Parkbuurt Oosteinde van de gemeente Den Haag en ten noordoosten ligt het belangrijkste winkelcentrum van Rijswijk, winkelcentrum ‘In de Bogaard’.

Tot 30 januari 2019 kunnen inwoners van Rijswijk schriftelijk reageren op de nieuwbouwplannen. Daarna zal de volgende stap in het proces worden genomen en het ontwerpbestemmingsplan ter inzage komen. Tegenover het HBG-terrein is de transformatie naar 200 woningen in volle gang van het voormalige belastingkantoor. Gemeente Rijswijk stelde in de zomer van 2017 een gebiedsvisie voor In de Boogaard vast.

Reageer op dit artikel