nieuws

Mensen wonen, werken en recreëren graag met elkaar

Projectontwikkeling

CBRE Global Investors constateert dat verstedelijking wereldwijd toeneemt. De vermogensbeheerder belegt in kantoren, woningen, winkels en logistieke infrastructuur omdat hij gelooft in functiemenging. ‘Het gaat niet alleen om de kwaliteit van de gebouwen, maar ook om die van de omgeving’, aldus hoofd Transacties Frans van Toor.

Mensen wonen, werken en recreëren graag met elkaar
Frans van Toor

‘Steden werken tegenwoordig als magneten. Mensen willen graag met elkaar werken, wonen, winkelen en recreëren’, zegt Frans van Toor met overtuiging. ‘Als CBRE Global Investors spelen wij op die trend van urbanisatie in. Wij investeren graag in urban hubs, of dat nou in Berlijn is, Frankfurt, Madrid of Amsterdam. En het gaat niet alleen om de kwaliteit van de gebouwen, maar zeker ook om die van de omgeving.’

Van Toor is sinds enkele maanden hoofd Transacties bij de Europese divisie van CBRE Global Investors. De investeringstak van de internationale vastgoedorganisatie beheert in Europa een portefeuille van circa 49 miljard euro. Dat geld is hoofdzakelijk afkomstig van institutionele beleggers als pensioenfondsen en verzekeraars. In Nederland beheert CBRE Global Investors 6.8 miljard euro. Van Toor: ‘We beleggen wereldwijd in vastgoed. Dat loopt uiteen van kantoren en winkels tot woningen en logistieke infrastructuur. Tegenwoordig kijken we ook naar alternatieve investeringen, zoals studentenhuisvesting en hotels. In Europa strekt ons werkgebied zich uit van Ierland tot Polen en van de Nordics tot Spanje en Portugal.

Hoewel de markt in beweging is, wordt vastgoed in het algemeen al gezien als een relatief stabiele belegging. CBRE Global Investors mikt, in de woorden van Van Toor, op ‘core’ en ‘core-plus’: kwalitatief hoogstaand vastgoed met een beperkt risico op de beste locaties, waarbij het dus om meer gaat dan gebouwen. ‘Daarom concentreren we ons op stedelijke agglomeraties. Die filosofie wordt gedreven door research, want we willen dat onze beslissingen goed onderbouwd zijn. Vastgoed is immers een langetermijninvestering.’

Frans van Toor
Frans van Toor werd op 1 augustus benoemd tot Head of Transactions van CBRE Global Investors in Nederland. Per 1 januari a.s. zal hij deze functie combineren met die van Head of Transactions EMEA. Hij begon zijn carrière in 1995 bij DTZ Zadelhoff, waar hij in 2004 partner werd, verantwoordelijk voor het team Capital Markets en Research. Na de overname door Cushman & Wakefield werd hij internationaal partner Capital Markets in deze nieuwe organisatie. Van Toor studeerde economie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en volgde de MRE-opleiding aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is lid van de Royal Institution of Chartered Surveyors.

Investeerders en huurders

Binnen de focus op stedelijk gebied ziet CBRE Global Investors volop mogelijkheden. ‘We investeren bijvoorbeeld niet alleen in grootschalige projecten, zoals de uitbreiding van het WTC in Amsterdam met 32.000 m² en 17.000 m² renovatie. We hebben onlangs ook een winkelpand in de Leidsestraat gekocht, een goed highstreet winkelgebied dat volgens ons altijd goed zal blijven. We geloven sterk in het idee dat wonen, werken, winkelen en recreëren samengaan. In de binnenstad van Amsterdam is dat duidelijk, maar ook aan de Zuidas zien we dat ontwikkelen. Daar worden woningen gebouwd en verschijnen steeds meer winkels en horecagelegenheden. Wij investeren graag in deze gebieden in diverse typen vastgoed. Daarmee hebben wij invloed op de kwaliteit van deze gebieden. Dat doen we natuurlijk niet alleen, maar in goede samenwerking met andere marktpartijen zoals gemeenten en projectontwikkelaars.’

Van Toor beklemtoont dat CBRE Global Investors twee soorten klanten heeft, investeerders en huurders. Beide groepen zijn van belang. ‘We onderzoeken wat de huurders willen, om ook aan hen te geven wat ze willen’, zegt Van Toor. Enkele decennia geleden wilden bedrijven liefst op een ‘zichtlocatie’ zitten, langs de snelweg. Daar zal CBRE Global Investors niet snel meer in investeren. ‘Die kantoren blijven zeker wel bestaan en afhankelijk van hun eigen situatie zullen bedrijven daarin willen trekken. Maar wij geloven heilig in functiemenging. Mensen willen graag in de buurt van hun werk kunnen winkelen en recreëren. Daarnaast kun je niet meer om duurzaamheid van gebouwen, zoals energiebeheer en een gezonde werkomgeving, heen. Het is een voorwaarde en wordt inmiddels als een gegeven beschouwd. Functiemenging in gebouwen is de volgende factor die gebouwen future proof maakt.’

Logistieke vastgoedportefeuille

Langs de snelwegen wordt door CBRE Global Investors overigens wel nadrukkelijk geïnvesteerd in de logistieke infrastructuur. De logistieke vastgoedportefeuille is de afgelopen jaren sterk gegroeid en zal naar verwachting de komende jaren nog verder toenemen. CBRE Global Investors beseft dat dit type vastgoed een steeds grotere rol vervult om aan de behoeften van de consument te voldoen, zeker in deze tijd van e-commerce en aankopen via internet. ‘In feite maakt logistiek vastgoed ook onderdeel uit van het grote stedelijke gebied. Met onze investeerders spelen we daarom in op de groei van deze sector’, aldus Van Toor.

Dat CBRE Global Investors zijn werkterrein heeft uitgebreid naar nieuwe typen vastgoed, zoals hotels en studentenhuisvesting, vloeit ook rechtstreeks voort uit de trend naar functiemenging. ‘Er is niet alleen behoefte aan dergelijk vastgoed, maar groepen als studenten en toeristen dragen direct bij aan de dynamiek in een stad. Van ons vraagt zo’n uitbreiding ook nieuwe manieren van werken. Anders dan bij gewone woningen weet je dat studenten na een paar jaar weer verhuizen. In sommige gevallen managen wij dat helemaal zelf. We verschaffen dan niet alleen het kapitaal, maar fungeren ook als een soort hotelmanager. Investeerders die bereid zijn iets meer risico te lopen, zijn daar sterk in geïnteresseerd. Zo proberen we al onze klanten te bieden wat ze zoeken.’

Reageer op dit artikel