nieuws

AM en VanWonen kopen grond Waalsprong

Projectontwikkeling

Gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM en VanWonen gaan de grond van de gemeente Nijmegen overnemen om een nieuwe duurzame stadswijk Hart van de Waalsprong te creëren.

AM en VanWonen kopen grond Waalsprong

Op dit moment werkt het consortium het plan verder uit naar gedetailleerde ontwerpen voor de woningen, winkelruimtes en de openbare ruimte. Naar verwachting start in het najaar van 2019 de verkoop van de eerste woningen. Eerder hebben woningcorporaties Portaal en Talis getekend voor de afname van 100 sociale huurwoningen binnen het project. Syntrus Achmea is beoogd belegger van de winkels en vrije sector huurwoningen.

Hart van de Waalsprong wordt volgens betrokken partijen ‘een duurzame, bruisende stadswijk met een uitgesproken eigentijds karakter’. Met grondgebonden (stads)woningen, koop- en huurappartementen en sociale huurwoningen is er ruimte voor diverse doelgroepen. Het Hart van de Waalsprong  zal aanvullende voorzieningen bieden voor alle bewoners in de Waalsprong; een functioneel én sociaal hart van de Waalsprong, waar winkels, maatschappelijke voorzieningen, wonen, werken en een mooie openbare ruimte worden gecombineerd.

De wijk wordt een ‘gemengd stadje’ voor iedereen en krijgt het eerste energieneutrale winkelcentrum van Nederland. Met dit ambitieuze plan leggen AM en VanWonen de lat bewust hoog.

Het gebied van bijna zeven hectare bestaat uit bijna 12.000 m2 aan centrumfuncties en 450 woningen verdeeld over negen blokken. De circa 235 koopwoningen en 215 huurwoningen, waarvan 100 sociale huur en 115 vrije sector huurwoningen, liggen verspreid in de wijk. De winkels liggen grotendeels aan het centrale plein. Mensen kunnen hier hun dagelijkse boodschappen doen, onder andere bij aanbieders van lokale producten. Daarnaast is er ruimte voor eigentijdse horeca.

Met de koop of huur van een woning ontvangen de bewoners een mobiliteitsabonnement. Hiermee krijgen ze beschikking over verschillende elektrische auto’s en fietsen die verspreid staan door de wijk. Het mobiliteitsconcept verandert mee met de vraag en kan dus wijzigen in de tijd.

De opening van het winkelcentrum staat gepland voor eind 2021 en naar verwachting is vanaf 2024 de hele stadswijk opgeleverd. Daarnaast verkennen AM en VanWonen de mogelijkheden om – vooruitlopend op de ontwikkelingen – een centrumvoorziening al eerder te openen in een tijdelijke huisvesting.

Reageer op dit artikel