nieuws

TU Eindhoven wil derde studentencomplex

Projectontwikkeling

De Technische Universiteit Eindhoven zoekt commerciële partners voor de bouw van studentenhuisvesting en het opnieuw ontwikkelen van grote delen van de campus.

TU Eindhoven wil derde studentencomplex

Dat meldt het Eindhovens Dagblad op basis van de Vastgoedstrategie 2030 van de universiteit. De Brabantse onderwijs- en onderzoeksinstelling wil een derde gebouw laten ontwikkelen voor studenten en promovendi. Voor de huisvesting van die doelgroepen ontwikkelde Woonbedrijf al complex Aurora en liet Camelot het complex Luna bouwen.

De jongerenhuisvesting kan verrijzen op de locatie van de sportvelden. Die moeten worden verplaatst naar de plek van het noodgebouw het Paviljoen aan de Lismortel, dat in 2019 tegen de vlakte gaat. De locatie van de sportvelden, tussen de Dommel, de Insulindelaan en de Kennedylaan, is volgens het college van bestuur geschikt voor een herontwikkeling door een derde partij. De universiteit bekijkt wel of twee van de historische barakken behouden kunnen blijven.

Voor de faculteiten Werktuigbouwkunde en Biomedische Technologie steekt de universiteit vanaf 2020 100 miljoen euro in het pand Gemini, inclusief inrichting. Gebouw Laplace aan De Zaale krijgt een algemene onderwijsfunctie. Daar komen vooral kleinere ruimtes en werkplekken die door studenten van alle faculteiten gebruikt kunnen worden. Het sportcentrum krijgt een renovatie met nieuwbouw.

De komende tien jaar komen ook andere oudere gebouwen voor een opknapbeurt in aanmerking. Daarmee komen de totale kosten voor de huisvestingsperiode in die periode volgens een raming van de universiteit op 360 miljoen euro. De Eindhovense alma mater wil maximaal 14 procent van het jaarbudget van 340 miljoen euro aan gebouwen uitgeven, dus 47,6 miljoen. Daar moeten alle nieuwe investeringen uit worden betaald, maar ook onderhoud en beheer.

Vertigo van Bouwkunde staat op het programma voor midden jaren 30. Voor 2030 houdt het college van bestuur rekening met 14.500 studenten tegen 11.295 nu.

Reageer op dit artikel