nieuws

Nieuwbouwwoning bijna 16 procent duurder

Projectontwikkeling

De forse prijsstijgingen van nieuwbouwwoningen houden aan. Ten opzichte van een jaar geleden steeg de transactieprijs met 15,7 procent naar 355.000 euro.

Nieuwbouwwoning bijna 16 procent duurder

Dat blijkt uit een analyse van NVM van de cijfers over het derde kwartaal van 2018. In het derde kwartaal zijn 7.600 projectmatig ontwikkelde nieuwbouwwoningen op de markt gekomen via een NVM-makelaar, een daling van 6 procent ten opzichte van een jaar geleden. Voor het derde kwartaal op rij is er sprake van een daling ten opzichte van een jaar eerder. Het aantal transacties daalde zelfs 12 procent naar 6.600 nieuwbouwwoningen.

Halverwege het derde kwartaal stonden 4 procent minder nieuwbouwwoningen te koop dan een jaar geleden. Het aantal bleef steken op 13.700 projectmatig ontwikkelde woningen. De vierkantemeterprijs steeg 11 procent naar 2.748 euro. Door de focus op binnenstedelijk bouwen, gasloos en bouwen voor de doorstroom verdwijnt een volledig marktsegment van betaalbare nieuwbouw. Nieuwbouwwoningen tot 2 ton zijn bijna niet meer te vinden, aldus NVM.

In de bestaande bouw bevindt de krapte-indicator zich al meer dan een jaar onder de 5. De nieuwbouwmarkt lijkt uit te bodemen op een krapte-indicator net boven de 5. Het aanbod daalt en daardoor dalen de transacties, de krapte-indicator blijft daarmee stabiel. De nieuwbouwmarkt is echter zeker niet in evenwicht. Gemiddeld wordt na een half jaar na start verkoop de grens van 70 procent voorverkocht gehaald. Door de focus op dure nieuwbouw acht de NVM het aannemelijk dat deze periode langer zal worden.

Reageer op dit artikel