nieuws

‘Japanse duizendknoop belemmert aanpak woningtekort’

Projectontwikkeling

De Japanse duizendknoop vormt zo’n belemmering voor de bouw van bijvoorbeeld voldoende betaalbare woningen, dat de plant uit de schappen moet.

‘Japanse duizendknoop belemmert aanpak woningtekort’

Dat schrijft de Neprom, de Nederlandse vereniging van projectontwikkelaars, in een brief aan minister Schouten (landbouw, natuur, voedselkwaliteit) met cc aan de Tweede Kamer, het Interprovinciaal Overleg en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Aanleiding zijn ‘duidelijke signalen’ dat leden hinder ondervinden van de exoot. Eenmaal geworteld op toekomstige bouwlocaties is hij bijna niet meer weg te krijgen. Hij groeit hard, verspreidt zich snel en veroorzaakt veel schade.

‘Juist in een periode waarin de druk op de woningmarkt hoog is en publieke en private partijen een gezamenlijk en groot belang hebben bij het realiseren van voldoende betaalbare woningen, is het probleem urgent. De plant belemmert op steeds meer locaties het voortvarend bouw- en woonrijp maken van de grond en de realisatie van vastgoed’, schrijft de Neprom aan de minister.

In het tuincentrum is de plant gewoon te koop tegen geringe kosten, constateert de Neprom. De vereniging pleit voor een centrale uniforme aanpak, bijvoorbeeld via een ecologisch protocol.

De gemeente Amsterdam heeft een digitale kaart met daarop de plekken waarop het gevreesde onkruid gesignaleerd is.

Reageer op dit artikel